Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Asgari ücret eridi: 7 milyon kişi açlık sınırının altında


Birleşik Kamu-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, açlık sınırı asgari ücretin 4 bin lira üstüne çıktı. 12 bin 500 liralık en düşük emekli aylığı ise 21 bin liralık açlık sınırının 8 bin 500 lira altında kaldı.

AÇLIK SINIRI 21 BİN, YOKSULLUK SINIRI 66 BİN LİRA

Eylül ayı açlık ve yoksulluk araştırmasına göre açlık sınırı 21 bin liraya, yoksulluk sınırının 65 bin 873 liraya çıktı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, yaptıkları açlık ve yoksulluk araştırması sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara ilişkin ANKA’ya konuşan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kütük, “Yoksulluk sınırı bir önceki aya göre bin 715 liralık bir artışla 65 bin 873 liraya ulaştı” dedi.

7 MİLYON ASGARİ ÜCRETLİ VAR

Kütük, “Bu rakamlara baktığımızda, ülkemizde yedi milyon asgari ücretlinin, 17 bin liraya çalıştığını düşünürsek bu yedi milyon asgari ücretli vatandaşımız açlık sınırının dört bin lira altında bir maaşla yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. Yine 12 bin 500 liraya çalışmak ve yaşamını sürdürmek zorunda kalan milyonlarca emekli ise açlık sınırından 9 bin 500 yüz lira daha aşağıda düşük bir rakamla yaşamını sürdürmek ve bu ülkede yaşamak zorunda kalıyor” diye konuştu.

EMEKLİNİN 12 BİN 500 LİRASI

Açlık sınırı yükselmeye devam ederken asgari ücretin sabit kaldığının altını çizen Kütük, emekli aylıklarının açlık sınırı karşısındaki durumuna da dikkat çekti. Kütük şöyle konuştu: “12 bin 500 liraya yaşamını sürdürmek zorunda kalan milyonlarca emeklinin şu andaki aldığı maaş açlık sınırının yüzde 59.5’ine denk geliyor. İnsani koşullarda emeklerinin karşılığını alarak yaşamak haklarıdır.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version