Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’ye çağrı: İsrail ile ‘Serbest Ticaret Anlaşması’ feshedilsin


HABER MERKEZİ – Adana ve Êlih’te Emek ve Demokrasi Güçleri, AKP’yi “ikiyüzlü” İsrail politikasından vazgeçmeye çağırarak, “İsrail ile ‘Serbest Ticaret Anlaşması’ feshedilsin” çağrısı yaptı. 

 

İsrail’in Gazze ve Lübnan ile Ortadoğu’nun diğer ülkelerine dönük gerçekleştirdiği saldırılar Adana ve dana ve Êlih’te protesto edildi. 

 

ADANA 

 

İnönü Parkı’nda yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi. “Filistin ve Lübnan halkları kazanacak! Soykırımcı, Siyonist İsrail yenilecek” pankartının açıldığı açıklamada, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Katil devlet hesap verecek” ve “Katil İsrail işbirlikçi AKP”  sloganları atıldı. Adana Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı Emek Partisi (EMEP) Adana İl Yöneticisi Seren Elataş yaptı. 

 

‘HER GEÇEN GÜN DAHA FAZL KAN DÖKÜYOR’

 

“Ortadoğu halklarının emperyalizme ve Siyonizm’e karşı direnişi sürecek!” diyen Elataş, İsrail’in saldırılarında binlerce sivil, çocuk ve kadının öldüğünü, son olarak ise Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah katledildiğini hatırlattı. Elataş, “Başta ABD tüm ‘Batı’nın desteğini alan İsrail, bölgeyi ateşe veriyor; sivilleri de acımasızca ve kitlesel olarak yok eden bir tür yeni savaşı dayatıyorlar dünya halklarına. Tekelci emperyalizm her zamankinden daha acımasız ve cüretkâr bir şekilde halkalra ölüm dayatıyor. İsrail, Filistin’e yönelik soykırım boyutuna varan saldırılarını Lübnan’a da kaydırarak, emperyalist destekçilerinin sağladığı imkanlarla bölgesel bir savaşı kışkırtmak için elinden geleni yapıyor. Emperyalizmin bölgemizdeki askeri kışlası olan Siyonist İsrail her geçen gün daha fazla kan döküyor” dedi.

 

‘İSRAİL’E KAYNAK TEMİNİ SÜRÜYOR’

 

Türkiye’nin tutumuna dikkati çeken Elataş, “İsrail barbarlığı göstermelik tepkilerle durdurulamaz! Bugün hala Türkiye üzerinden soykırımcı İsrail’e petrol akmaya devam ediyor. Türkiye limanlarından ve üçüncü ülkeler yoluyla İsrail’e askeri hammadde dahil her türlü kaynak temini sürüyor. Türkiyeli şirketler tarafından, soykırımcı İsrail ordusuna askeri teknoloji ve elektrik gibi stratejik hizmetler sunuluyor. Çoğu çocuk ve kadın, on binlerce sivilin de katledilmesine imza atan İsrail Siyonizm’inin, soykırım terörü ancak halkların mücadelesiyle durdurulabilir. Bu temelde, tüm Ortadoğu ve dünya halklarını savaş politikalarına karşı güçlü bir barış mücadelesinde buluşmaya ve birleşmeye çağırıyoruz. Dünyanın her yerinde özgürlükten ve adaletten yana olan kesimleri Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışmaya çağırıyoruz. İsrail’e gizli ya da açıktan destek veren tüm güçler tarih önünde suçludur. Dünya halkları bu barbarlığa boyun eğmeyecektir. İsrail ile askeri, diplomatik ve ekonomik tüm ilişkiler kesilmeli, bu Siyonist barbarlığı durdurmak için somut adım atılmalıdır. ABD’ye açık tutum almadan İsrail’e karşı caydırıcı olunamayacağı da açıktır” diye konuştu.

 

‘SÖZLEŞMELER FESHEDİLSİN’

 

Elataş, son olarak ise Türkiye’nin şu talepleri yerine getirmesini istedi.

 

“* İsrail’i kınama ve hamaset sözleri yetmez; Filistin halkına verilebilecek en önemli destek, Serbest Ticaret Anlaşması feshedilsin.

 

* Tüm askeri siyasi anlaşmalar feshedilsin.

 

* Türkiye NATO’dan çıksın, Türkiye’deki NATO üsleri kapatılsın.”

 

ÊLIH 

 

Êlih Emek ve Demokrasi Platformu’nun Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsanlık Anıtı önünde gerçekleştirdiği açıklamaya, Êlih Belediyesi Eşbaşkanları Gülistan Sönük ve Yeşil Işık’ın yanı sıra çok sayıda platform bileni katıldı. 

 

‘İNSANLIK SUÇU’

 

“Soykırım insanlık suçudur, direnen hakların yanındayız” pankartının açıldığı açıklamada Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Êlih Şubesi Başkanı Veysel Kartal, yaşananlara tepki gösterdi. İsrail’in uluslararası emperyalist güçlerden aldığı destekle insanlık suçu işlemeye devam ettiğini belirten Kartal, “Son olarak İsrail Ordusu’nun 29 Eylül sabahı Lübnan’daki yerleşim yerlerine yönelik düzenlediği saldırı sonucu 105 kişi yaşamını yitirmiş ve 305 kişi yaralanmıştır. Yüz binlerce insan yerini ve yurdunu terk etmek zorunda kalmıştır. Katliamı lanetliyor, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.

 

‘82 BİN İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ’

 

Aylardır Gazze’ye elektrik, su, gıda, enerjinin verilmediğini belirten Kartal, “Ulaşan tek şey İsrail devletinin bombardımanı. Durumun vahameti, çeşitli dijital platformlara düşen teyitli video ve görsellerden de görülebilir. Soykırımcı İsrail devleti, her fırsatta yardıma gelecek kamyonları dahi vuracağını, Gazze’de bir katliamı büyüteceğini ifade ediyor. Emperyalist devletler ise, İsrail devletinin bu barbar saldırganlığını görmezden geliyor. Bu saldırılarla İsrail açıkça dünyaya meydan okumakta, insanlık değerlerini ayaklar altına alarak katliamlara devam edeceğini ilan etmektedir. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda da çok büyük çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 40 bini aşkın sivil hayatını kaybetmiş, 82 bine yakın insan yaralanmıştır” hatırlatmalarında bulundu.  

 

‘BARBARLIĞI DURDURMA’ SORUMLULUĞU 

 

Yapılan saldırıların “insani değerlerden yoksunluğu ve bir barbarlığı” temsil ettiğini dile getiren Kartal, “İsrail savaş ve insanlık suçu işlemektedir. İsrail saldırıları nedeniyle yaşamını yitirenlerin konacağı morgun, yaralıların tedavi göreceği hastanelerin dahi kalmamış olması nasıl bir insanlık trajedisi ile karşı karşıya kaldığımızı göstermektedir. Savaştan kazanan sadece savaş tüccarları, halkın sırtından zenginleşenler, ülkeyi savaşla, çatışmalarla, toplumsal kutuplaşmalarla ve baskıyla yöneten rejimlerdir. İnsanlık bu barbarlığı durdurmak sorumluluğu ve göreviyle karşı karşıyadır. Ya bu katliamlar ve barbarlık durdurulacak ya da işlenen savaş suçlarına ortak olunacaktır. Yeni katliamların yaşanmaması, sivillerin ölümüne yol açan saldırıların talimatlarını verenlerin savaş suçları mahkemesinde yargılanmaları için derhal girişimlerde bulunulmalıdır” diye konuştu. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version