Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’nin oyu erimeye devam ediyor: CHP ile AKP arasında oy farkı yüzde 6.5 oldu

MAK Araştırma 2023’ün ilk seçim anketini açıkladı: Altılı masa 5 puan önde


AREA’nın 26 ilde gerçekleştirdiği son ankete göre “Bugün milletvekili seçimi olsa kime oy verirdiniz?” sorusuna cevaplarda kararsız oranı yüzde 25.2 olarak ölçüldü. CHP, kararsızlar dağıtılmadan önce AKP’nin 4.9, dağıtıldıktan sonra 6.5 puan önünde çıktı.

31 Mart’ta gerçekleşen yerel seçimlerde birinci parti olarak çıkan CHP’nin oyu yükselmeye devam ederken seçimlerde büyük hezimete uğrayan AKP’nin oyu eriyor. Yerel seçimde ikinci parti olan AKP yüzde 30’un altına düşerek kararsızların ardından üçüncü parti durumuna düştü. AREA Araştırma’nın son anketine göre hem kararsızların oranı, hem de CHP-AKP arasındaki oy farkı artıyor. Ankete göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra CHP’nin oy oranı yüzde CHP 34.5, AKP’nin oranı ise yüzde 28 oldu.

Sözcü yazarı Aytunç Erkin’in aktardığı “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması- Eylül 2024” başlıklı araştırma, 16- 18 Eylül 2024 arasında bölgeleme sistemine göre 26 ilde (İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kayseri, Kırıkkale, Kastamonu, Samsun, Zonguldak, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin), kır-kent ayrımı gözetilerek 87 ilçede 18 yaş ve üzeri toplam 2 bin 44 kişi ile CATI (Bilgisayar destekli telefonla görüşme) yöntemiyle gerçekleştirildi.

HER DÖRT SEÇMENDEN BİRİ KARARSIZ

“Bugün milletvekili seçimi olsa kime oy verirdiniz?” sorusuna cevaplarda, kararsızların oranının yüzde 25.2 çıkması dikkat çekti.

Kararsızlar dağıtılmadan önce seçmenlerin eğilimi şöyle ölçüldü:

CHP: Yüzde 25.8

AKP: Yüzde 20.9

MHP: Yüzde 7.6

DEM Parti: Yüzde 7.3

İYİ Parti: Yüzde 4

Zafer Partisi: Yüzde 3.2

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 3

TİP: Yüzde 2.1

Diğer 0.9

Kararsız: 25.2

KARARSIZLARIN MAYIS SEÇİMLERİNDEKİ TERCİHİ NEYDİ?

AREA Araştırma, “Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna “Kararsızım/ Hiçbiri” yanıtını veren yüzde 25.2’lik seçmenin politik analizini de yaptı ve kararsız seçmenin 2023 seçimlerinde hangi partiye oy verdiğini sordu.

Buna göre, yüzde 25.2 oranındaki kararsız seçmenin 14 Mayıs seçimlerindeki tercihleri şöyleydi:

AKP 5.2, MHP 1, CHP 1.6, İYİ Parti 3.3, Yeşil Sol Parti (DEM) 0.4, Diğer 0.5 ve oy vermeyen 13.3.

KARARSIZLAR DAĞITILINCA NE SONUÇ ÇIKTI?

Kararsızlar dağıtıldıktan sonraki durumda da CHP’nin, AKP’nin 6.5 puan önünde çıkması dikkat çekti:

CHP: Yüzde 34.5

AKP: Yüzde 28

MHP: Yüzde 10.2

DEM Parti: Yüzde 9.8

İYİ Parti: Yüzde 5.3

Zafer Partisi: Yüzde 4.3

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 4.0

TİP: Yüzde 2.8

Diğer: Yüzde 1.2.

‘MUHALEFETİN CUMHURBAŞKANI ADAYI KİM OLMALI?’

Anketin katılımcılarına, “Yapılacak ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminde, sizce muhalefetin adayı kim olmalıdır?” sorusu da yöneltildi. Mansur Yavaş’a yüzde 30.6, Ekrem İmamoğlu’na yüzde 18.7, Özgür Özel’ yüzde 3.7 oy çıktı. ‘Diğer’ yüzde 5.6, ‘Fikrim yok’ diyenler ise yüzde 41.4 oranında ölçüldü.

Ankete göre, CHP seçmeninin yüzde 37.6 Yavaş’ı, yüzde 33.7’si İmamoğlu’nu, yüzde 3.9’u da Özel’i aday olarak görmek istediğini söyledi.

“Yapılacak ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminde, muhalefetin ortak aday üzerinde anlaşamaması durumunda aşağıdaki isimler aday olursa tercihiniz ne olur?” sorusuna cevaplar da dikkat çekti: Mansur Yavaş yüzde 36.2, Tayyip Erdoğan yüzde 24.7, Ekrem İmamoğlu 20.9, Kararsızlar/Hiçbiri yüzde 17.3, Diğer yüzde 1.

AREA anketine göre, ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin ortak aday üzerinde anlaşamaması durumunda CHP seçmeninin aday tercihi olarak da ilk sırada yüzde 50.2 ile Yavaş çıktı. Ardından gelen isim ise yüzde 39.4 ile Ekrem İmamoğlu oldu.

İMAMOĞLU’NA SİYASİ YASAĞA BÜYÜK TEPKİ

Ankette, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ‘ahmak’ davasından siyasi yasak getirilme olasılığına tepkiler de ölçüldü. “İmamoğlu’na siyasi yasak davasını nasıl karşılıyorsunuz?” sorusuna cevaplarda, katılımcıların yüzde 57.7’si ‘Siyasi yasak getirilmemeli’, yüzde 18.8’i ‘Siyasi yasak getirilmeli’ dedi. Fikir belirtmeyenler de yüzde 23.5 olarak ölçüldü.

‘HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKASI BAŞARISIZ’

Araştırmaya göre, hükümetin ekonomi politikasını ‘başarılı’ bulanların oranı yüzde 17.2, ‘başarısız’ bulanların oranı ise yüzde 78.8. Fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 4’te kaldı.

ERKEN SEÇİM İSTEYENLER ÇOĞUNLUKTA

“Erken genel seçim olmalı mı?” sorusuna cevaplarda ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 56.6, erken genel seçime ihtiyaç olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 36.2, fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 7.2 oldu.

ÇOĞUNLUK TEĞMENLERİN KILIÇLI YEMİNİNİ SORUN OLARAK GÖRMEDİ

Katılımcılara, “Türk Silahlı Kuvvetleri mezunu teğmenlerin kılıç kaldırarak yemin etmesini nasıl karşıladınız?” sorusu da yöneltildi. TSK mezunu teğmenlerin kılıç kaldırarak yemin etmesini “bir sorun olarak görmediğini” belirtenlerin oranı yüzde 51.8, “bir sorun olarak gördüğünü ve iktidara karşı gövde gösterisi olduğunu” düşünenlerin oranı yüzde 15.8 oldu. Fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 32.4 olarak ölçüldü.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version