Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’li vekilin şirketine 11 yılda 7 milyar TL ihale


AGIRÎ – AKP’li vekil Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Şirketler Grubu, 2011-2022 yılları arasında toplamda 7 milyar TL değerinde kamu ihalesi aldı.

AKP iktidarı döneminde önü açılan ve kamu kurumlarından en çok ihale alan AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Şirketler Grubu, 2011-2022 yılları arasında toplam değeri 7 milyar TL olan 20 ihale aldı. Grubun en çok ihale aldığı kurumların başında ise Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü oldu. 1982’de kurulan ve otomotiv, enerji, turizm, taahhüt, inşaat malzemeleri, maden ve gıda alanında faaliyet gösteren şirket, AKP iktidarı tarafından önünün açılması ve AKP ile KDP ortaklıyla Federe Kurdistan’da da birçok ihale aldı. Başta Koza Altın İşletmeleri olmak üzere Türkiye ve Kurdistan’da onlarca maden şirketinin yüklenici firma görevini üstlenen Fernas Şirketler Grubu, Türkiye ve Kurdistan’da doğa tahripleriyle sonuçlanan hidroelektrik santrali, baraj ve maden ocaklarının açılmasının başını çekmesiyle dikkati çekiyor.

 

AKP’DEN DESTEK ÜSTÜNE DESTEK

 

AKP iktidarının vergiden muaf tuttuğu ve destek primleri verdiği şirket için yasal düzenlemelere gitti. İktidar, 2 Mayıs 2024’te Meclis’ten geçirdiği kanunla şirkete, Manisa’da 1 milyon 1 milyar TL’lik sabit yatırımla linyit madenciliği yapmak ve bin 100 kişilik istihdam yaratmak üzere yüzde 40 yatırıma katkı oranı verilmesine, yüzde 80 vergi indirimi yapılmasına, gümrük vergisinden muaf tutulmasına, KDV istisnası uygulanmasına, işveren prim desteğiyle verilmesini kararlaştırdı.

 

Yine 1 Haziran 2023’te Mereş’in Bazarcıx (Pazarcık) ilçesinde 15 kişiye istihdam karşılığında 144 milyon 723 bin 914 TL yatırım tutarı ithal makine ve teçhizat için 1 milyon 637 bin 271 Dolar destek verildi. Ayrıca faiz desteği 10’ar yıl gelir vergisi stopajı desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istinası, sigorta primi desteği, sigorta primi işveren hissesi desteği verilmesine yüzde 90 vergi indirimi, yüzde 50 yatırıma katkı oranı verilmesi düzenlemesi yapıldı. 

 

’11 ADET YOL İHALESİ’

 

AKP hükümeti tarafından 11 yol projesi ihalesi verilen şirkete verilen yol projeleri arasında Artvin-Meydancık, Bala-Aksaray-Ereğli, Denizli-Horsunlu, Çanakkale-Çan, Balıkesir-Dursunbey-Harmancık ve Tavşanlı, Sinop Ayancık, Ordu-Ulubey, Trabzon-Gümüşhane, Diyarbakır-Mardin yol projesi ile Batman-Sinan, Nurdağ-Başpınar demir yolu projeleri yer aldı.

 

ENERJİ SANTRALLERİ PROJELERİ

 

Wan, Agirî, Colemêrg, Mûş, Bedlîs, Konya, Kahraman ve Aksaray gibi birçok bölgede baz istasyonuyla birlikte şirkete 14 Hidro Elektrik Santrali, Güneş Enerjisi Santrali, Rüzgar Enerjisi Santrali projesi verildi. Şirketin altığı santral ihaleleri arasında Kozbükü, Hakkari Otluca, Uludere, Şirvan, Mardin Çağ Çağ, Garzan, Çorum İncesu Hidro Elektrik Santrali; Burdur-Fernas Güneş Enerjisi Santrali; Datça, Karakurt, Şamlı, Sebenoba, Kapıdağ Rüzgar Santrali, Batman Mobil Dizel Elektrik Santrali projeleri bulunuyor.

 

AÇIK OCAK-KAZI VE DEKAPAJ PROJELERİ

 

Fernas Şirketler Grubu’na ihalesi verilen Balıkesir-Bigadiç Bor İşletme, Dekapaj Projesi, Balıkesir, İzmir-Çukuralan Sivas-Kangal Açık Ocak, Muğla-Hüsamlar Komür Kazı projeleri bitmiş durumda. Eynez-Soma Kömür Madeni ve Adana Kömür Madeni projeleridir ise devam ediyor.

 

İŞÇİLER KÖTÜ KOŞULLARDA ÇALIŞIYOR

 

Şirket son dönemlerde bünyesinde çalışan işçileri kötü koşullarda çalıştırması, hak gaspı ve doğa tahribatıyla yeniden gündeme geldi. Şirketin Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan maden ocağında çalışan işçilerin elektrik iletim kablolarının bulunduğu sulu ortamda önlem alınmadan çalışmaya zorlanması görüntüleri ve yine Soma’daki maden ocağında sendika üyesi olduktan sonra işten çıkarılan işçilerle ismi yeniden anılmaya başlandı.

 

KURDİSTAN VE TÜRKİYE DOĞASINI TALAN EDİYOR

 

Agirî’nin Giyadîn (Diyadin) ilçesinde Murat Nehri’nin kıyısında yanına kurulan Koza Altın İşletmeleri yüklenici firması olan şirketin, köylüleri göçe zorladığı şirket hakkındaki iddialar arasında. Şirket, 2015 yılında Muğla Milas’a bağlı Hüsamlar Mahallesinde ihalesini alarak başlattığı maden ocağı nedeniyle yüzlerce yurttaş göç ederken, onlarca ağacın kesilmesi, şirketin geçmiş uygulamaları arasında yer alıyor.

 

TALANI ‘MİLLİ ENERJİ’ POLİTİKASIYMIŞ!

 

Şirketin sahibi Ferhat Nasıroğlu, Meclis’te 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü bütçe görüşmeleri sırasında, “talan ve tahribata dayanan enerji politikasını “Türkiye Yüzyılına yakışır şekilde Türkiye’nin enerjide gelecek vizyonunu oluşturan millî enerji ve maden politikası” olarak niteledi. Bu politikayı oluşturduğu için AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version