Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adalet Bakanı’ndan Can Atalay açıklaması: Nokta kondu

Adalet Bakanı’ndan Can Atalay açıklaması: Nokta kondu


Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gezi davasından tutuklu bulunan TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın ve tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın durumuna ilişkin konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair kararının ardından Meclis’te 16 Ağustos’ta olağanüstü toplantı yapılmış, AKP Milletvekili Alpay Özalan’ın TİP Milletvekili Ahmet Şık’a saldırmıştı.

CHP, Meclis’in 10 Eylül’de yeniden Can Atalay gündemiyle toplanması için çağrıda bulunurken Bakan Tunç, “Yargıtay’ın verdiği kesin hükmün ardından, dosyada şu anda hukuken herhangi bir değişiklik yapılması söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

‘Hukuken herhangi bir değişiklik yapılması söz konusu değil’
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç katıldığı tv24 canlı yayınında soruları yanıtladı. Tunç, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi hususunda Anayasa Mahkemesinin verdiği karara ilişkin konuştu. Tunç “Yargıtay tarafından onanan ve kesinleşen dosya hakkında son durum açıklığa kavuştu. Adli mercilerin son inceleme merci olan Yargıtay’ın verdiği kesin hükmün ardından, dosyada şu anda hukuken herhangi bir değişiklik yapılması söz konusu değil.” dedi.

“YENİDEN YARGILAMA OLMADIKÇA NOKTA KONDU”

Bakan Tunç açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Yeniden yargılama yapılmadığı müddetçe nokta kondu. Kesin hüküm Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunan kesin hükümdür. Kesin hükmün Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesinde yok hükümde olan bir karardı demekle kesin hüküm ortadan kalkmıyor. Kesin hüküm ortadan kaldıracak olan husus yeniden yargılamadır. O karar verilmediği sürece de hukuken konu kapandı. Yeniden yargılama ile ilgili de Can Atalay’ın vekilliği iade edilemez.

Serbest Görüş:

KAVALA’NIN BAŞVURUSU

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Osman Kavala’nın yaptığı Gezi davası başvurusuna ilişkin ise şunları söyledi:

“Dosyasında yeniden yargılama Gezi dosyasında yeniden yargılamayla ilgili talep de bulundu avukatları. Yeniden yargılama gerekçesi de şu gösterildi Kavala bakımından: Hükümete karşı hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik teşebbüs suçu o günkü hükümet parlamenter sistem hükümetiydi bugünkü hükümet cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dolayısıyla suçun mağduru ortadan kalkmıştır.

Dolayısıyla burada yeniden yargılama yapılması lazım gibi bir gerekçeye başvuruldu ama o gerekçeyi mahkemeye uygun görmedi. Sonra kanun yararına bozma yoluyla Adalet Bakanlığına geldi Adalet Bakanlığı olarak bizde o gerekçeyi uygun görmedik. Çünkü orada hükümete karşı hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçu parlamenter hükümet de olsa, cumhurbaşkanlık hükümet sistemi de olsa fark etmiyor.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version