Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’den F-35 için yeni teklif, Yunanistan rahatsız

ABD’den F-35 için yeni teklif, Yunanistan rahatsız


Yunan gazetesi Kathimerini, ABD’nin Türkiye’ye S-400’leri İncirlik Üssü’nde ABD kontrolüne vermesi halinde F-35 programına tekrar dahil olma teklifinde bulunduğunu öne sürdü. İki tarafın da teklife olumlu baktığı ve bu hafta New York’taki BM Genel Kurulu’nda oturum aralarında görüşmelerin süreceği iddia edildi.

Diğer yandan ABD’de Yunanistan lehine lobi faaliyeti yürüten Helen Amerikan Liderlik Konseyi (HALC) Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışına olası bir izni önlemek için girişimde bulundu. Amerikan Kongresinin dört kilit ismine hitaben bir dilekçe yazan HALC üyeleri, Türkiye’nin bu silahları “ABD’nin müttefiklerine karşı” kullandığını öne sürdü.

ABD’den yeni teklif

Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla başlayan krizin çözümü için bir teklif sundu.

Teklife göre, S-400’ler’in İncirlik Üssü’nde, ABD kontrolünde kalması karşılığında Türkiye tekrardan F-35 programına dahil edilecek. Söz konusu teklif ile Türkiye’nin Rusya ile yaptığı anlaşma da ihlal edilmemiş olacak. Haberde her iki tarafın da teklife sıcak baktığı belirtiliyor. Kathimerini’ye konuşan kaynaklar, görüşmelerin bu hafta New York’taki BM Genel Kurulu oturum aralarında devam etmesinin beklendiğini söyledi.

ABD Kongresine F-35 mektubu: Türkiye’ye satmayın

Yunan basınında çıkan müzakere iddialarının ardından Yunanistan adına lobi yapan HALC, Amerikan Kongresine mektup göndererek “Türkiye’yi F-35 programına geri almayın” dedi. çağrısında bulundu.

Dilekçe, senatörler Ben Cardin ve Jim Risch ile Temsilciler Meclisi üyeleri Michael McCaul ve Gregory Meeks’e gönderildi. Cardin ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinin başkanlık koltuğunda oturuyor, Risch ise aynı komitenin kıdemli üyelerinden. Öte yandan McCaul Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Meeks de bu komitenin kıdemli üyesi.

Dilekçede ayrıca Türkiye’nin “Mavi Vatan” doktrini kapsamında Amerikan yapımı F-16 savaş uçakları ile Yunan hava sahasını ihlal ettiği savunularak “Pahalı uçakların Yunan egemenliğine karşı kullanıldığı” vurgulandı.

Aynı metinde Türkiye “Rusya ile işbirliği yapmak, Hamas’a sığınak olmak ve NATO’ya şantaj yapmakla” da suçlandı, “Türkiye F-35’ler veya gelişmiş jet motorları ile ödüllendirilemez” denilerek Kongre’den Ankara’nın taleplerini reddetmeleri istendi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version