Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD ve müttefikleri, Lübnan sınırında 21 günlük ateşkes çağrısında bulundu

ABD ve müttefikleri, Lübnan sınırında 21 günlük ateşkes çağrısında bulundu


Mahmood Zayyat / AFP

Başta ABD, Fransa, Almanya, İngiltere olmak üzere batılı ülkeler İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda müzakerelere olanak sağlamak üzere 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulundu.

İsrail ile Hizbullah arasında tırmanan gerilimin ardından son günlerde İsrail’in gerçekleştirdiği hava saldırılarında aralarında onlarca kadın ve çocuğun da olduğu 600 fazla Lübnanlı hayatını kaybetmişti. Batılı müttefikler barışın tekrar tesis edilmesi için 21 günlük ateşkes çağrısında bulundu.

Çarşamba günü New York’ta BM Genel Kurulu’nun oturum aralarında müzakere edilen ortak bildiride, son çatışmaların “ tolere edilemez olduğu ve daha geniş bir bölgesel tırmanma için kabul edilemez bir risk oluşturduğu” belirtildi.

Açıklamada “Diplomasiye alan açmak için Lübnan-İsrail sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulunuyoruz. İsrail ve Lübnan hükümetleri de dâhil olmak üzere tüm tarafları geçici ateşkesi derhal onaylamaya çağırıyoruz.” denildi.

Daha önce İsrail ve Lübnan temsilcileri, İsrail ile İran destekli militan grup arasında 2006 yılında yaşanan savaşı sona erdiren BM kararına desteklerini yinelemişlerdi.

Anlaşma sadece İsrail-Lübnan sınırını kapsarken, çatışmalara verilen üç haftalık aranın Gazze’de yaklaşık bir yıl süren savaşın ardından İsrail ile İran destekli bir diğer militan grup olan Hamas arasında ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için tıkanan müzakereleri yeniden başlatmak için bir fırsat doğurabileceği belirtiliyor.

Hamas militanlarının 7 Ekim’deki ölümcül saldırısının ardından İsrail’in Gazze’de başlattığı saldırılarda 40 binden fazla insan ölmüş, yaklaşık 100 bin kişi yaralanmış, Gazze’de açlık krizi başlarken neredeyse tüm Gazze halkı yerinden edilmişti.

İsrail-Hizbullah çatışmasının durdurulması çağrısında bulunan ülkeler ABD, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Katar bulunuyor. AB de blok ülkeleri adına ortak açıklamayı imzalayarak destek verdi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version