Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Kongresi’ne mektup: Türkiye’ye F-35 satmayın

ABD Kongresi’ne mektup: Türkiye’ye F-35 satmayın


Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde kriz konusu olan Rus yapımı hava savunma sistemi S-400’ler nedeniyle Ankara’nın programdan tamamen çıkarıldığı F-35 jetleri yeniden gündemde. Türkiye’nin S-400’leri ABD kontrolündeki İncirlik Üssü’ne sevk ederek krizi çözebileceği ve F-35 anlaşmasına geri döneceği yönünde Washington cephesinden teklif aldığı iddiaları var. Yunan basınının duyurduğu iddia öncesi ise Yunanistan adına lobi yapan Helen Amerikan Liderlik Konseyi’nin (HALC) ABD Kongresi’ne mektup gönderdiği öğrenildi. Mektupta, “Türkiye’yi F-35 programına geri almayın” denildi.

DW Türkçe’nin haberine göre, mektup, Amerikan Kongresi’nin dört kilit ismi, senatörler Ben Cardin ve Jim Risch ile Temsilciler Meclisi üyeleri Michael McCaul ve Gregory Meeks’e hitaben yazıldı.

Cardin ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin başkanlık koltuğunda, Risch’se aynı komitenin kıdemli üyelerinden. McCaul Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Meeks’se bu komitenin kıdemli üyesi.

‘HAMAS’A SIĞINAK OLAN TÜRKİYE ÖDÜLLENDİRİLEMEZ’

Mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye F-35 programına tekrar dahil edilme ayrıcalığına erişmeden önce Amerikan halkına çok şey kanıtlamalı. Türkiye, Amerikan yapımı silahları Amerika’nın ortakları ve müttefiklerine karşı kullanmaya istekli olduğunu gösterdi ki bu ABD’nin çıkarlarına aykırı.

Türkiye, ‘Mavi Vatan’ doktrini kapsamında Amerikan yapımı F-16 savaş uçakları ile Yunan hava sahasını ihlal ediyor. Pahalı uçaklar Yunan egemenliğine karşı kullanılıyor.”

Kongre’den Ankara’nın taleplerini reddetmeleri istenen mektupta Türkiye, “Rusya ile işbirliği yapmak, Hamas’a sığınak olmak ve NATO’ya şantaj yapmak”la suçlandı: “Türkiye F-35’ler veya gelişmiş jet motorlarıyla ödüllendirilemez.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version