Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Başkanı Joe Biden: Netanyahu ateşkes için yeterli çaba göstermiyor

Beyaz Saray: Biden ve Netanyahu’nun önümüzdeki hafta görüşmesi bekleniyor


ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Gazze’de Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma için yeterince çaba sarf etmediğini söyledi.

Hafta sonu 6 rehinenin daha cesedine ulaşılmasının ardından yeniden tepkilerin merkezine oturan Netanyahu hükümetine, ABD Başkanı Joe Biden da yüklendi. İsrail’de iki gündür ateşkes için geniş çaplı protestolar devam ederken, ülke genelinde greve gidildi.

Aralarında bir Amerikan vatandaşının da olduğu 6 rehinenin cesedine ulaşılması, Netanyahu hükümetine olan öfkeyi körüklerken Biden yönetiminin Gazze’deki ateşkes stratejisinin eleştirilmesine de yol açtı.

Biden, iki tarafa yeni bir ateşkes teklifi daha götüreceklerini söylerken, Netanyahu’nun bir rehine anlaşmasına varmak için yeterince çaba gösterdiğini düşünüp düşünmediği sorusuna “Hayır” diyerek cevap verdi.

Biden’ın Netanyahu’ya yönelik yeni eleştirileri, kendisi ve 5 Kasım’daki seçimlerde Demokratların liste başı adayı olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Gazze’de yaklaşık 11 aydır devam eden savaşı sona erdirmek için kararlı adımlar atılması yönündeki çağrıların arttığı bir dönemde geldi.

Çatışma Demokratlar arasında bölünmelere yol açarken, birçok kişi Biden’a Washington’un İsrail’e silah tedarikini kısıtlaması ya da en azından koşullara bağlaması için baskı yapıyor.

Biden’ın yorumlarına yanıt veren üst düzey İsrailli kaynaklar, Biden’ın Hamas lideri Yahya Sinvar yerine Netanyahu’ya rehine anlaşması konusunda baskı yapmasının “dikkat çekici” olduğunu söyledi.

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri ise, Biden’ın Netanyahu’yu eleştirmesinin “Netanyahu’nun bir anlaşmaya varma çabalarını baltalamaktan sorumlu olduğunun Amerika tarafından kabul edilmesi” olduğunu söyledi.

İsrailliler Pazartesi günü de sokaklara döküldü ve en büyük işçi sendikası rehinelerin iadesi için bir anlaşmaya varılması amacıyla hükümete baskı yapmak üzere genel grev başlattı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version