Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB: İran, Rusya’ya Ukrayna’yı vurması için füze yolladı

AB: İran, Rusya’ya Ukrayna’yı vurması için füze yolladı


Avrupa Birliği Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran’ın Rusya’ya balistik füze tedarik ettiğine dair güvenilir istihbaratlarının olduğunu belirtti. İran, iddiaları reddederken Rusya’dan net bir yalanlama gelmedi.

ABD medyası geçen hafta isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberlerinde İran’ın Rusya’ya balistik silahlar gönderdiğini iddia etmişti. AB sözcüsü Peter Stano, “İran balistik füzelerinin Rusya’ya teslim edildiğine dair müttefiklerimiz tarafından sağlanan güvenilir bilgilerin farkındayız” dedi.

AB sözcüsü Stano sözlerine şöyle devam etti: “Üye devletlerimizle birlikte bu konuyu daha detaylı bir şekilde inceliyoruz ve eğer doğrulanırsa, bu teslimat İran’ın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü yasadışı savaşa verdiği destekte önemli bir tırmanış anlamına gelecektir.” Stano, İran’a hızlı bir şekilde yeni yaptırımlar getirilebileceğine dikkat çekti, AB liderlerinin duruşunun net olduğunu ifade etti.

AB şimdiye dek Ukrayna’daki savaşta Moskova’ya insansız hava aracı tedarik ettiği için İran’a defalarca yaptırım uyguladı.  Batılı ülkeler İran’ı uzun zamandır Moskova’ya füze göndermemesi konusunda uyarırken Tahran iddiaları yalanlamaya devam ediyor.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanani haftalık basın toplantısında “İran’ın savaşın bir tarafına silah ihraç ettiği yönündeki iddiaları şiddetle reddediyoruz” derken Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Bu raporu gördük, bu tür bilgiler her zaman doğru olmayabilir” açıklamasında bulundu. Peskov ayrıca “İran bizim önemli bir ortağımız, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştiriyoruz, en hassas alanlar da dahil olmak üzere mümkün olan tüm alanlarda işbirliğimizi ve diyaloğumuzu geliştiriyoruz.” dedi.

Ukraynalı yetkililer; Rusya’dan neredeyse her gün İran tasarımı Shahed insansız hava araçlarıyla saldırıya uğradıklarını ve topraklarında Kuzey Kore füzelerinin de parçalarının bulunduğunu iddia etmişti. Ukrayna’da 2022 yılının Şubat ayında başlayan savaş iki buçuk yıldan daha uzun süredir devam ederken Putin, Batılı ülkelerle ilişkilerinin bozulmasının ardından Kuzey Kore ve İran ile silah ticareti de dahil olmak üzere birçok konuda işbirliği anlaşması yaptı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version