Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davası istinafa taşındı


51 kişinin öldüğü Nizip’teki Furkan Apartmanı davasında mahkemenin verdiği beraat kararına itiraz eden depremzedeler duruşmanın yeniden görülmesi ve sanıkların cezalandırılması için dosyayı istinafa taşıdı.

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi, Gaziantep’in Nizip ilçesinde 6 Şubat 2023’teki depremlerde yıkılan tek bina olan ve 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasında Temmuz ayındaki yedinci duruşmada üç sanık için beraat kararını açıklamış, adliye bahçesindeki depremzedeler sinir krizi geçirmişti.

Kararın açıklandığı 19 Temmuz’dan bu yana her hafta adalet nöbeti eylemi yapan depremzedeler bu kez Nizip Adliyesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Milletvekillerinin yanısıra Gaziantep Barosu’ndan avukatların da katıldığı basın açıklaması öncesi aileler mahkemenin beraat kararının temyiz için bir üst mahkeme olan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşınması için dilekçe verdi.

Grup adına basın açıklamasını yapan depremzedelerden Seçkin Şahin, mahkemelerden adalet istediklerini belirterek, “Bugün burada bu kararı kabul etmediğimizin bir göstergesi olarak istinaf mahkemesi dilekçemizi verdik ve taleplerimiz istinaf mahkemesinin Furkan Apartmanı dosyasını yeniden ele alıp duruşmalı olarak incelemesidir’’ dedi.

Aileler mahkemenin geçtiğimiz Temmuz ayında verdiği beraat kararının istinaf edilerek bir üst mahkeme olan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemeye taşınması için dilekçe verdi.

Avukat Sözen: “İstinaf mahkemesi yasadan aldığı yetkiyi gereği gibi kullanmalıdır”

Mahkemenin verdiği kararın adil olmadığını ifade eden dosya avukatlarından Ahmet Ergin Sözen ise, içerisinde tüm sorumluların bulunduğu bir dosya kapsamında bir üst mahkeme tarafından yeniden yargılama gerektiğine dikkat çekti. Avukat Sözen, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İstinaf mahkemesinin şu aşamada yapması gereken, Furkan Apartmanı’nda canlarını yitiren ailelere sunabileceği, devlet vatandaş arasındaki güven ilişkisinin yeniden tesisi için, hukuka inancını yitirmiş olan ailelerin yeniden adalete güvenini tesis edebilmek için yasadan aldığı yetkiyi gereği gibi kullanmasıdır. Talebimiz Furkan Apartmanı davasındaki bu rezil yargılamanın yok sayılması, ortadan kaldırılması ve bütün unsurlarıyla yeniden ilk derece mahkemesi sıfatıyla Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nde görülmesidir.”

Ailelere destek amacıyla basın açıklamasına katılan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca adliye önünde yaptığı konuşmada, ailelerin verdiği mücadeleye destek olmaya devam edeceklerini ifade ederek, “Ülkenin dört bir tarafında deprem suçlarına karşı verilen adaletsiz kararlara öfke duyan herkesi Nizip’teki Furkan Apartmanı davasına sahip çıkmaya, bu istinaf sürecinin adaletin gerektirdiği gibi işlemesi için kamuoyu oluşturmaya davet ediyoruz. Biz buradayız bu mücadeleyi hep birlikte omuz omuza sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Basın açıklaması sonrası VOA Türkçe’ye konuşan depremzedelerden Özlem Taşdemir ise, adalet talebiyle adliye önünde bulunduklarına vurgu yaparak şunları söyledi:
“19 Temmuz’daki karar duruşmasında maalesef suçlu oldukları bilirkişi raporları ve tanıklarla ortada olduğu halde sanıklar hakkında verilen beraat kararına karşı çıkıyoruz. Bugün dosyanın istinafa taşınması için dilekçemizi verdik. Umuyoruz ki istinaf mahkemesinde umduğumuz karar çıkacak, adalet yerini bulacak. Hayatını kaybeden 53 bin insanımız için adalet arayışındayız.”

Exit mobile version