Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

32. Kürt Kültür Festivali’nde ‘Öcalan’a özgürlük’ talebi haykırılacak

32. Kürt Kültür Festivali'nde 'Öcalan'a özgürlük' talebi haykırılacak


AMED – 32’nci Uluslararası Kürt Kültür Festivali, “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu özgürleştirelim” şiarıyla yarın başlıyor. KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever, “Festivale güçlü katılalım” çağrısı yaptı. 

Avrupa’daki Kurdistanlılar tarafından her yıl düzenlenen Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 32’ncisi, yarın “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu özgürleştirelim” şiarıyla düzenlenecek. Frankfurt Rebstockpark’ta yapılacak festivalde, bu yıl da Kürt halkına dönük asimilasyon ve baskı politikalarına karşı direniş ve dayanışma mesajları verilecek. 

 

Geleneksel festivalin ilki 1992 yılında Almanya’nın Bochum Ruhr Stadyumu’nda gerçekleşti. O tarihten bu yana ise festival sadece 2020’de tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını nedeniyle yapılamadı. Festivalin ev sahipliğini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kurdistan Dernekleri Demokratik Federasyonu (FCDK-KAWA) yapacak. Hazırlıkları aylardır süren festival için Avrupa’nın dört bir yanından yoğun katılım bekleniyor. 

 

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Engin Sever, festivalin önemi ve amacına dair konuştu.

 

‘GÜÇLÜ MESAJLARIMIZ VAR’

 

Festivalin bu yıl tecrit ve işgale karşı güçlü bir duruş sergileme alanı olacağını belirten Sever, “Başlattığımız ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa demokratik çözüm’ hamlesinin yıl dönümüne yaklaşıyoruz. Bu festival hem bu hamlenin finali hem de yeni bir hamlenin selamlanacağı bir alan olacak. Aynı zamanda Federe Kurdistan Bölgesi’ne dönük saldırıları da teşhir edeceğiz. Buna dair de güçlü mesajlarımız olacak” dedi.

 

FESTİVALİN PROGRAMI 

 

Festivalde Kürt kültürünü temsil eden önemli sanatçılar ile siyasi isimlerin yer alacağını aktaran Sever, “Rastak grubu, Hozan Canê, Hozan Gulistan gibi Kürt halkının sevdiği sanatçılarımız sahne alacak. YNK temsilcileri festivale katılarak, ulusal birlik mesajları verilecek, Sayın Abdullah Öcalan’ın avukatları ve Hatip Dicle tecride dair mesajlar verecek. Ayrıca çocuklar için oyun ve dengbêj çadırı da kuracağız. Geleneksel Kürt kıyafetlerinin sergileneceği platformumuzda olacak” diye belirtti. 

 

TECRİT ALTINDA 25 YILLIK MÜCADELE 

 

Abdullah Öcalan’ın Kürt halkının mücadelesini 1999 yılından bu yana tecrit altında aralıksız bir şekilde sürdürdüğünü söyleyen Sever, tüm dünyanın İmralı’daki hukuksuzluğu bildiğini dile getirdi. Sever, “Avrupa Konseyi ve insan hakları örgütleri, bu duruma sessiz kalıyor. Ancak bedeli ne olursa olsun Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için her alanda mücadele edeceğiz. Nobel ödüllü 68 kişi de tecride karşı açıklamalarda bulundu. Onun dışında dünyanın her tarafında Kürt halkı ve dostları eylem ve etkinliklerle tecride karşı tepkilerini dile getiriyor” ifadelerini kullandı.

 

FESTİVALE KATILIM ÇAĞRISI

 

Avrupa’nın dört bir yanından geniş katılım beklediklerini kaydeden Sever, yüzlerce otobüsle halkın festival alanına taşınacağını ve bu kapsamdaki çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Bu yılki şiarlarının “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu özgürleştirelim” olduğunu hatırlatan Sever, şunları belirtti: “Kürt halkı her zaman Sayın Abdullah Öcalan etrafında kenetlendi. Bu tarihi süreçte tecride karşı büyük bir özveri ile mücadele ediyoruz. Festivale güçlü bir katılım sağlayarak, tüm dünyaya bu sürece karşı cevabımızı birlikte vereceğiz. Kürt halkı ve dostlarının bu festivalde yer alması için çağrısında bulunuyorum.”

 

MA / Delal Akyüz 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version