Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

21 kişinin katledildiği yasağın üzerinden 9 yıl geçti


ŞIRNEX – Cizîr ilçesinde 21 kişinin katledildiği 8 günlük sokağa çıkma yasağının üzerinden 9 yıl geçti. Sorumlular yargılanmazken, Cemile Cağırga’nın cansız bedeninin derin dondurucuda saklanması hafızalara kazındı. 

 

Şirnex’ın Cizîr (Cizre) ilçesinde 4 Eylül 2015’te ilan edilen ve 12 Eylül’e kadar devam eden sokağa çıkma yasağının üzerinden 9 yıl geçti. Kürt sorununun çözümü için başlatılan “çözüm sürecinin” iktidar tarafından rafa kaldırılmasının ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla birlikte ilçenin çevreyle bağlantısı kesildi. İlçede elektrik, su, mobil şebekeler, fırın, eczane gibi temel ihtiyaçları karşılayan yerler kapatıldı. İlçe ablukaya alındıktan sonra Cudî ve Çemkûrk (Nur) mahalleleri ağır silahlarla bombalandı. 

 

CENAZELERİN DEFNEDİLMESİNE İZİN VERİLMEDİ 

 

Saldırılarda yaralanan yurttaşların hastanelere ulaştırılmasını engelleyen asker ve polisler, yaralıları taşıyan yurttaşlara da ateş açtı. Kamuoyunun da yakından bildiği 10 yaşındaki Cemile Çağırga da evinin önünde katledildi. Katledilen Çağırga’nın cenazesinin defnedilmesine izin verilmemesi üzerine 3 gün derin dondurucuda muhafaza edildi. Sokağa çıkma yasağı sırasında birçok yurttaşın ev ve işyerleri zarar gördü, yüzlerce insan can güvenliği olmadığı için yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı. Kolluk güçlerinin başlattığı saldırılar 12 Eylül sabahına kadar devam etti. 9 gün süren sokağa çıkma yasağında en küçüğü 35 günlük bebek olan Muhammed Tahir Yaramuş, en büyüğü 80 yaşında İbrahim Çiçek’in de aralarında olduğu toplamda 21 kişi hayatını kaybetti.

 

21 KİŞİ KATLEDİLDİ

 

Cizîr’de ilan edilen 9 günlük sokağa çıkma yasağında hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle; “Mehmet Emin Levent (26), Xetban Bülbül (65), Hacı Ata Borçin (70), Cemile Çağırga (10), Muhammed Tahir Yaramuş (35 günlük bebek), Sait Çağdavul (19), Bahattin Sevinik (50), Suphi Sarak (52), Osman Çağlı (18), Bünyamin İrci (14), Eşref Erdin (60), Zeynep Taşkın (18), Maşallah Edin (35), Özgür Taşkın (18), İbrahim Çiçek (80), Meryem Süne (45), Mehmet Sait Nayci (16), Mehmet Dökmen (70), Selman Ağar (10), Şahin Açık (74),  Mehmet Erdoğan (75).”

 

AYM’DEN İHLAL KARARI 

 

Yasak sonrasında başlatılan hukuki mücadelede ise tek bir kişi dahi yargılanmadı. Takipsizlik verilen dosyalardan Mehmet Emin Levent ve Osman Çağlı’nın dosyası Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. AYM, etkili soruşturmanın yapılmadığına hükmederek, ‘Yaşam hakkı ihlali’ kararı verdi. Bunun üzerine soruşturma yeniden başlatıldı. Ancak şimdiye kadar herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version