Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Zelenskiy’den bağımsızlık günü açıklamaları; Ortodoks Kilisesi’nin Moskova uzantısını yasakladı

Zelenskiy’den bağımsızlık günü açıklamaları; Ortodoks Kilisesi’nin Moskova uzantısını yasakladı


Bağımsızlık gününde konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Cumartesi günü Rusya’ya karşı daha fazla misilleme sözü verdi. Ülkenin Rus işgalinden bu yana üçüncü bağımsızlık gününde, Zelenskiy Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Moskova şubesini yasaklayan bir yasa imzaladı.

Kiev, 24 Ağustos’ta Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kutlarken, Devlet Başkanı Zelenskiy önemli açıklamalarda bulundu.

Kiev güçlerinin Rusya’ya girdiği yerden birkaç kilometre uzaklıktaki tepelik bir alanda kaydedilen videoda halkına seslenen Zelenskiy, “Rusya tek bir şeyin peşindeydi: bizi yok etmek. Bunun yerine bugün Ukrayna’nın 33. Bağımsızlık Günü’nü kutluyoruz. Ve düşmanın topraklarımıza getirdiği şey şimdi evine geri döndü.” ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “Kızıl Meydan’dan gelen ve sürekli kırmızı düğmeyle herkesi tehdit eden hasta adam” olarak nitelendirdi.

Rusya’nın saldırganlığı ile başlayan savaş 3’üncü yılına girerken, Ukrayna’nın Kursk işgali Moskova’yı sarstı ama Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini yavaşlatmadı.

Kiev, doğudaki Donetsk bölgesinde bulunan lojistik merkezi Pokrovsk’un Rus güçlerinin eline geçeceği korkusuyla bazı bölge sakinlerini tahliye ediyor.

‘Moskova’nın şeytanlarından kurtuluş’

Zelenskiy bağımsızlık gününde ayrıca Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Moskova’ya bağlı kolunu yasaklayan bir yasa tasarısını da imzaladı.

Ukraynalı lider bu adımın ülkesinin bağımsızlığını güçlendireceğini söyledi ve yaptığı konuşmada “Ukrayna Ortodoks (kilisesi) bugün Moskova’nın şeytanlarından kurtulma yolunda bir adım atıyor” dedi.

Ukrayna 2014’ten bu yana Rus kilisesiyle arasına mesafe koymaya çalışıyor ve bu çabalar Rusya’nın 2022’deki işgalinden bu yana hız kazandı.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi 2022’de Moskova patrikliğinden resmen koptu, ancak Ukraynalı yetkililer din adamlarını Rusya’ya sadık kalmakla suçluyor.

Rusya’nın işgali, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sadık bir müttefiki olan ülkenin Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill tarafından desteklenmişti.

Rus Ortodoks Kilisesi’nden tepki 

Eskiden Ukrayna’daki cemaatlerin büyük bir bölümüne başkanlık eden Rus Ortodoks Kilisesi, 2019 yılında kilisenin Kiev merkezli bir kolunun kurulmasına neden olan tarihi bölünme nedeniyle öfkeli.

Kilise bu hafta yasağı “Roma İmparatorluğu’nda Neron ve Diocletianus dönemlerinde yaşanan zulümler, Fransa’nın sözde Hıristiyanlıktan arındırılması ve Sovyetler Birliği’ndeki ateist baskılarla” kıyaslanabilir olarak nitelendirdi.

Moskova kilisesi yasayı “yüzlerce manastırı” etkileyecek “siyasi bir deklarasyon” olarak nitelendirdi. Yasa kapsamında dini grupların Rusya ile bağlarını koparmaları için bir zaman sınırı belirleniyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version