Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Yusuf Dikeç’e dikkat

‘Yusuf Dikeç’e dikkat


Dikeç atış sırasındaki rahatlığıyla dikkat çekmiş, görselleri sosyal medyada viral olmuş, ikonlaşmıştı. Pozun yer aldığı çok sayıda ticari ürün de yapıldı.

Ancak uzmanlar uyarıyor: “Bu pozun ticari amaçla kullanımı yasal sorunlara sebep olabilir.”

Patent Marka Vekilleri Derneği Başkanı Uğur Yalçıner şunları söyledi:

“Herkesin kendisine ait isim, unvan, yazı ya da görüntüleri, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Sınai Mülkiyet Kanunu ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında koruma altında. İzinsiz olarak herhangi bir şekilde kullanılması, ilgili mevzuat kapsamında hukuki ve cezai yaptırımlara tabi.”

Yusuf Dikeç görselli ürünler için de benzer ifadeler kullanan Yalçıner şöyle devam etti:

“İznin kapsamı ve süresi açıkça belirtilecek şekilde yazılı olması önemle gerekir. Bu tür yazılı izin marka, tasarım ve telif hakları ile ilgili olduğunda lisans sözleşmesine konu olur. Lisans sözleşmesi, kullanıma izin verilen kullanıcının kullanımı ile ilgili tüm ayrıntıları kapsamalıdır.”

Yalçıner’e göre bu ürünlere hem yurt içinde hem yurt dışında hukuki işlem yapılabilir:

“İsimleri ve imajları başkaları tarafından ticari olarak kullanılan kişiler, izinsiz kullanımdan dolayı maddi ve manevi zarara uğrayabilirler, İzinsiz kullanım yapanlar isim ve imajını kullandıkları kişinin ün ve itibarlarından yararlanarak haksız kazanç elde edebilir ya da kötü kullanımdan dolayı kişinin ün ve itibarları zarar görebilir. Sporcuların ve ünlülerin isimlerini ve imajlarını izinsiz olarak kullanan kişiler, hukuk davaları yoluyla sebep oldukları zararı ve elde ettikleri haksız kazancı ilgili kişiye ödemeye mahkum edilebilirler ve ayrıca para ve hapis cezasına çarptırılabilirler.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version