Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yurtlardaki oda fiyatı bile 10 bin lirayı aştı; öğrenciler kara kara düşünüyor!

Yurtlardaki oda fiyatı bile 10 bin lirayı aştı; öğrenciler kara kara düşünüyor!


AKP yönetiminin ekonomi politikası sadece aileler için değil, öğrenciler için de ‘barınma’ sorununu patlattı. KYK’ye yerleşemeyen öğrencilerin iki seçeneği kalıyor; ya iki-üç arkadaş ev kiralayacaklar ya da okudukları şehirde üniversiteye yakın bir özel yurtta kalacaklar. Ortalama bir Anadolu şehrinde bile 2+1 evlerin kiraları 20 bin TL civarında. Yurt fiyatları da ev kiralarını aratmıyor. KYK yurtlarında kalmıyorsa, başka bir şehirde okuyan bir üniversite öğrencisinin ailesine maliyeti 15 hatta 20 bin lirayı buluyor.

Cumhuriyet’ten Eylül Barut, tam da bu konuyla ilgili bir haber kaleme aldı. Özel yurtta kalan iki üniversite öğrencisiyle görüştü. Onların açıklamalarına göre özel yurtta oda fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’ün üzerinde zamlanmış.

Bir dernek yurdunda kaldığını belirten E.B. (21), kaldığı odanın ücretine yüzde 117 oranında zam geldiğini söylüyor: “Özel yurtları ve kiraları karşılayacak maddi durumum olmadığı için güvenli bulduğum bir derneğin yurduna yerleştim. Piyasadaki yurt fiyatlarının daha altında olması beni rahatlatıyordu ancak gelen zamlarla karşılayabileceğim miktarın çok üstüne fırladı. Kaldığım odanın ücreti 3 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıktı. Ben mimarlık öğrencisiyim. Derslerin dışında tüm zamanım atölyede geçiyor. Bir işte çalışacak zamanı yaratamıyorum. Bu sene okula nasıl devam edeceğimi bilmiyorum, büyük ihtimalle bir sene dondurup bir işe gireceğim. Para biriktirmem gerekiyor, okul varken çalışmam mümkün değil.” dedi.

Üniversitesinin konumu gereği yurt arayışını çok genişletemediğini belirten bir başka öğrenci A.Z. (22) ise son zam sonrası iş aradığını söylüyor: “Bu benim son senem, 5 bin lira ödüyordum yapılan yaklaşık yüzde 114 zam ile oda fiyatı 10 bin 700 lira çıktı. Bu yüzden ailem ve ben yurt arayışına girdik. Fakat okulumun konumu gereği hâlâ uygun şartlarda bir yurt bulamadık. Okulumun açılmasına da çok az kaldı. Ciddi anlamda kalacak yer bulamıyorum, bu yüzden bu yıl okuluma geç başlama veya okula giderken aynı zamanda bir işe girme olasılığım çok yüksek.”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version