Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Vicdani retçiye hapis cezası: Sözlerimin arkasındayım


ARTVİN – “Ölmek ve öldürmek için emir almayı reddediyorum” diyen vicdani retçi Şendoğan Yazıcı hapis cezasına çarptırıldı. Yazıcı, “Bizi yıldırmaya çalışıyorlar ama sözlerimin arkasındayım” diyerek tepki gösterdi. 

 

Vicdani retçi Şendoğan Yazıcı hakkında sanal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle “Halkı Kanunlara Uymamaya Tahrik” suçlamasıyla dava açıldı. Borçka Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Yazıcı, hapis cezasına çarptırıldı. 

 

‘ÖLMEK VE ÖLDÜRMEK İÇİN EMİR ALMAYACAĞIM’ 

 

Yazıcı, 25 Kasım 2022’de sanal medyada hakkında tutulan “yoklama kaçağı” tutanağını paylaşan ve “Sizin katil sürünüze katılmayı, emir-komuta zincirinize girmeyi, ölmek ve öldürmek için emir almayı tam 12 yıldır reddediyorum, nefes aldıkça ‘bu caan bu tendeee durdukçaaa’ reddetmeye de devam edeceğim…” paylaşımı yaptı. Ardından Şendoğan hakkında dava açılırken, 20 Ağustos’ta görülen karar duruşmasında Şendoğan’a 5 ay 18 gün hapis cezası verildi.

 

HAKKINDA 15 DAVA AÇILDI 

 

Kararın eline 2 gün önce ulaştığını söyleyen Şendoğan, Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. Hakkında bugüne kadar toplam 15 dava açıldığını ve buna benzer cezalar aldığını söyleyen Yazıcı, ayrıca 36 bin 500 lirada idari para cezası kesildiğini aktardı. Yazıcı, “Devlet Vicdani Ret meselesinde hukuki düzenleme yapmamak için böyle yan yollara sapma ihtiyacı hissediyor. Devletin bugün yapması gereken şey, 2006 yılında imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki ‘vicdani ret’ hükmünü iç hukukta karşılık bulacak şekilde düzenlemesi. Bunu yapmayıp bizim gibi insanları ‘yoklama kaçağı’ diye yıldırmaya çalışıyor” dedi.

 

‘SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM’

 

Yaptığı paylaşımın arkasında olduğunu dile getiren Yazıcı, “Ben zaten vicdani retçiyim ve savunduğum düşünceyi savunacak başka insanlar olmasını da isterim. Türkiye’de şu anda 400’e yakın vicdani retçi var ve bunun 40 bin olmasını isterim. Bu yolda propaganda da yaparım. Bunun adı ‘İnsanları kanunsuzluğa teşvik etmek’ değil. Kendi düşüncemi ve eylem pratiğimin başkaları tarafından da hayata geçirilmesi için çabalamaktır” diye konuştu.

 

Yazıcı, hakkında verilen 5 ay 18 günlük hapis cezasına karşı ise İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulunacağını sözlerine ekledi. 

 

MA / Tolga Güney 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version