Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Üst aramasına karşı çıkan avukat müvekkiliyle görüştürülmedi


ANTALYA – Avukat Ahmet Atış, Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde üst aramasına itiraz etmesi üzerine müvekkiliyle görüştürülmedi. Atış, uygulamanın hukuka aykırı olduğunu söyledi. 

 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Ahmet Atış, tutsak müvekkili ile görüşmek için 9 Ağustos’ta Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’ne gitti. Atış, X-ray cihazından geçtikten sonra üst aramasından geçirilmek istendi. Uygulamaya itiraz eden Atış’a, “Müdür beyin kesin talimatı var, o talimatın dışına çıkmayacağız” denildi. Aramayı reddeden Atış’ın müvekkiliyle görüşmesi engellendi. 

 

‘HUKUKA AYKIRI’

 

Atış, X-ray cihazında herhangi bir uyarı verilmemesine rağmen üst araması dayatmasının kanuna aykırı olduğunu söyledi. “Bir hukukçuya böyle kanuna aykırı uygulama dayatılıyorsa, tutsaklara kim bilir ne dayatılıyor” diyen Atış, ihlallerin artmasında cezasızlık politikasının etkili olduğunu vurguladı. Atış, “Bu gücü nereden alıyor bu şahıslar? Cezasızlık politikasından alıyor. Cezaevleri denetimlere kapalı. Sadece cezaevi savcısının ya da kurum müdürünün keyfiyetine bırakılmış. Dönem dönem de hükümetin güvenlikçi politikalarına ayak uydurmak için hem avukat, hem de tutsaklar üzerindeki baskıyı arttırıyorlar. Antalya S Tipi Cezaevi’nde geçmişte de buna benzer birçok hak ihlal yaşandı. Özellikle siyasi tutsakların bulunduğu alanlarda mevzuatlara aykırı davrandıklarını biliyoruz. Kantinde mahpusların parayla aldığı radyoya dâhi el konuyor. Tutsakların kitap, gazete alması engelleniyor. Yalan yanlış belgeler ve tutanaklarla tutsaklara disiplin cezaları açılıyor” şeklinde konuştu. 

 

TECRİDİN YANSIMALARI

 

Yaşananların, 41 aydır kendisinden haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecritle bağlantılı olduğuna dikkati çeken Atış, “İmralı tecridi ile birlikte toplum üzerinde tecrit oluşturma çabası var” dedi. Atış, şunları söyledi: “Nitekim son dönemlerde tecritle beraber Kürtçeye de bir tahammülsüzlük söz konusu. Bugün mevzuatta dahi bir hükümlünün belli başlı görüşme şartları var. Devletin kendi çıkarmış olduğu yasalara göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmış bireyin görüşme şartlarında aile ve avukat görüşünün mevzuatı belirlenmiştir. Ama bugün dört yıla dayandı tecrit. Dünyada eşi benzeri olmayan, hukukla bağdaşmayan bir tecrit söz konusu” dedi.

 

Atış, maruz kaldığı uygulamaya karşı suç duyurusunda bulunacağını aktardı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version