Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’de 729 bin Suriyeli ‘kayıp’

Türkiye’de 729 bin Suriyeli ‘kayıp’


Yerlikaya, AKP Genel Merkezi’nde düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı’nda Suriyeli göçmenlere ilişkin konuştu.

‘Kıyıya bebekler vurmasın’ diye çalıştıklarını belirten Yerlikaya “Ülkemizde düzenli göçmen sayısı bugün itibarıyla 4 milyon 437 bin. 3 milyon 103 bin geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 109 bin ikamet izni, 224 bin uluslararası koruma altındakiler” dedi.

‘Adreslerinde bulamadık’

Aksi rakamların ‘akıl tutulması’ olduğunu söyleyen Yerlikaya yabancıların adres beyanlarında oturup oturulmadığını araştırdıklarını ifade ederek “3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını gördük” dedi.

Bu kişilere adreslerini güncellemeleri konusunda Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderdiklerini anlatan Yerlikaya, adresi güncellemeleri için önce 90 gün, ardından iki ay daha süre verdiklerini, süre dolduğunda bu kişilerin eğitim, sağlık gibi hiçbir hizmetten faydalanamayacağını bildirdi.

‘Dört milyon kişiyi Türkiye’ye gelirken durdurduk’

Düzensizle göçle ilgili de konuşan Yerlikaya, Suriye’nin kuzeyine harekat düzenlenen bölgelerden göç potansiyeli olan 4 milyonun üzerinde kişinin Türkiye’ye gelirken durdurulduğunu söyledi.

Yerlikaya ayrıca 121 özel uçuşla 22 bin 987 düzensiz göçmeni sınır dışı ettiklerini anlattı.

Konutundan iki yabancının kaydı çıkmıştı

2023 Mayıs’ta Ankara’nın Çankaya ilçesinde geçici ikamet kaydına sahip iki yabancının adres doğrulamasına çıkan bekçi bir mülke gitmişti.

Polislerin güvenliğini sağladığı mülke gelen bekçi elindeki listede adı geçenlerin adreste yaşayıp yaşamadığını sormuştu.

Koruma polisleri şüpheli bulduklarını bekçiyi bir süre alıkoymuştu. Ardından adresin sorumlusu polis merkezine bilgi vermişti.

T24’ten Tolga Şardan‘ın ulaştığı bilgilere göre bekçinin elindeki listedeki geçici ikamet kaydına sahip iki yabancının yaşadığı belirtilen adres İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın konutu çıkmıştı.

Olayı öğrenen Yerlikaya ise müfettiş görevlendirerek süreçle ilgili inceleme başlatmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version