Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye, UAD’de İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahillik bildirimini sundu

Türkiye, UAD'de İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahillik bildirimini sundu


– Birleşmiş Milletler’in (BM) ülkeler arasındaki meselelere bakması bakımından Dünya Mahkemesi diye de nitelenen Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olmak için Türkiye resmen bildirimde bulundu.

Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi ve TBMM Milletvekillerinden oluşan heyet, Türkiye’nin müdahillik beyanını bugün UAD Yazmanlığı’na iletti.

MÜDAHİLLİK BİLDİRİMİNDE BULUNAN 7. ÜLKE

Heyette Büyükelçi Selçuk Ünal, AKP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cüneyt Yüksel, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Anayasa Komisyonu Üyesi ve AKP Denizli Milletvekili Cahit Özkan yer aldı.

Böylece Türkiye Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya’nın ardından UAD’de Güney Afrika-İsrail arasındaki soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulunan 7. ülke oldu.

FİDAN: İSRAİL İLE DESTEKÇİLERİ ÜZERİNDE BASKI KURULMALI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahillik başvurumuzu Uluslararası Adalet Divanı’na az önce sunduk.

İşlediği suçların cezasız kalmasından cesaret alan İsrail, her geçen gün daha fazla masum Filistinliyi öldürüyor.

Soykırımı durdurmak için uluslararası toplum üzerine düşeni yapmalı; İsrail ve destekçileri üzerinde gerekli baskıyı kurmalıdır.

Türkiye, bu yolda elinden gelen her türlü gayreti gösterecektir.”

İSRAİL İLE GÜNEY AFRİKA BİLGİLENDİRİLECEK

Divan Statüsü’nün 63. Maddesi kapsamında müdahillik bildirimi yapan Türkiye’nin girişimi hakkında davanın tarafı olan İsrail ve Güney Afrika’nın Divan tarafından bilgilendirmesi ve bu iki ülkenin de Türkiye’nin müdahillik bildirimine ilişkin gözlemlerini Divan’a sunması bekleniyor.

MÜDAHİLLİĞİN DAYANAĞI NE?

Devletler, UAD nezdinde açılmış bir davaya, Divan Statüsü’nün 2 maddesi üzerinden müdahil olabiliyor.

Bunların birincisi; “müdahillik başvurusu” olarak belirtilen ve Divan Şartı’nın 62. maddesi uyarınca “Bir devlet, davadaki karardan etkilenebilecek hukuki nitelikte bir menfaati olduğunu düşünürse mahkemeden müdahil olmasına izin verilmesini talep edebilir.” hükmüne dayanıyor. (AA, TRT Haber, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version