Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TMMOB: MESEM’deki uygulama eğitim değildir


ANKARA – TMMOB, MESEM’de çalıştırılan çocuk işçilere ve yaşanan iş cinayetlerine ilişkin açıklama yaparak, “MESEM’deki uygulama eğitim değildir” dedi. 

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu, Eğitim Bakanlığı’nın yürüttüğü Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamalarında çocuk işçilerin çalıştırılmasına ve yaşanan iş cinayetlerine ilişkin açıklama yaptı.

 

Açıklamada, “MESEM kapsamı dışında da işyerlerinde çocuk işçi çalıştırılmakta, çocuk işçi ölümleri meydana gelmektedir. Ancak MESEM çocuk işçiliğe uydurulan bir yasal kılıftır” denildi.

 

‘MEB’İN GÖREVİ BU OLAMAZ’

 

MESEM adı altında işyerlerinde çalıştırılan çocukların öldüğüne vurgu yapılan açıklamada, “MESEM’de çocukları, gençleri hayata hazırlayan temel bilgiler, bilim, beceri, duyarlılık ve yeterliliklerin geliştirilmesi yoktur. Çocuk ve gençler bir makinenin dişlisi durumuna indirgenmekte, adına öğrenci denilse de işletmelerin işçisi olarak çalıştırılıp, ucuz işgücü olarak kullanılmaktadırlar. MESEM’deki uygulama eğitim değildir. Bu tam tersine, çocukları, gençleri daraltan bir durumdur. MEB’in görevi bu olamaz. Çocuk ve gençlerin her tür temel bilgi, bilim, beceri, duyarlılık yeterliliklerinin kazandırılması olmak zorundadır” ifadelerine yer verildi.

 

KALFA EĞİTİMİ ADI ALTINDA ÇOCUK İŞÇİ 

 

TMMOB tarafından MESEM’lere ilişkin hazırlanan rapora da yer verilen açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi:”MESEM, çırak kalfa yetiştirme adı altında çocuk işçi çalıştırmaktır. İşverenlere bedava işgücü sağlamaktır. Önceki Milli Eğitim Bakanı 24 Mayıs 2023 tarihinde yaptığı açıklamada Mesleki Eğitim Merkezlerindeki öğrenci sayısının 1 milyon 405 bin olduğunu belirtmişti. Bu da göstermektedir ki; mesleki eğitim adı altında çocuk işçi çalıştırılan işyerlerinin işverenleri adına işsizlik fonundan aylık 8 Milyar TL’den fazla kaynak aktarımı yapılmaktadır. Çocuk işçiliği ya da MESEM’lere ısrarcı olma nedenleri arasında, yoksulluk önemli bir rol oynamaktadır. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mesleki Eğitim Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikle mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısının yüzde 784’lük artış olduğunu söylemiştir.”

 

Öte yandan MESEM uygulaması yapılan işyerlerinin müfettişler tarafından denetlenmesi gerektiği de belirtildi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version