Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Telegraph’tan Haniye suikastı için yeni iddia: Mossad’a çalışan Devrim Muhafızları güvenlik ajanları, odasına bomba yerleştirdi

Telegraph'tan Haniye suikastı için yeni iddia: Mossad'a çalışan Devrim Muhafızları güvenlik ajanları, odasına bomba  yerleştirdi


– Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’ye 31 Temmuz’da İran başkenti Tahran’da düzenlenen suikastın nasıl gerçekleştirildiğiyle ilgili her gün yeni bir iddia patlak veriyor. Hamas ve İran tarafı, henüz üstlenme açıklaması yapmamış İsrail’in havadan füze attığını söylerken, İsrail’e yakın Batı medyası, Haniye’nin kaldığı Devrim Muhafızları konukevine bomba yerleştirildiği iddiasında el yükseltiyor.

ABD’nin The New York Times (NYT) gazetesinin misafirhaneye iki ay önce yerleştirilen sofistike bombanın uzaktan kumandayla patlatıldığını öne sürmesi sonrası, Britanya’nın The Telegraph gazetesi, İsrail dış istihbarat servisi Mossad’ın üç ayrı odaya patlayıcı yerleştirmeleri için Devrim Muhafızları’nın güvenlik ajanlarını kullandığını iddia etti.

‘ASIL PLAN REİSİ’NİN CENAZESİNE KATILDIĞINDA ÖLDÜRMEKTİ’

Habere göre asıl plan, Haniye’yi mayıs ayında helikopter kazasında ölen eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin cenazesine katıldığında öldürmekti. The Telegraph’a adlarının açıklanmaması şartıyla konuşan Devrim Muhafızları’ndan iki yetkili, o dönemde konukevinde cenazeye katılan büyük kalabalık bulunması ve başarısızlık olasılığının yüksek olması nedeniyle operasyonun iptal edildiğini söyledi.

‘ODALARA GİRİP ÇIKMALARININ GÜVENLİK GÖRÜNTÜLERİ VAR’

Bunun yerine Mossad için çalışan İranlı güvenlik ajanları, patlayıcıları üç ayrı odaya yerleştirip İran’dan çıkış yaptı. The Telegraph’ın İranlı kaynakları, güvenlik kamerası görüntülerinin bunların kısa süre içinde odadan odaya gizlice hareket ettiğini gösterdiğini söyledi.

‘İRAN’DAN ÇIKIP YURTDIŞINDAN PATLATTILAR’

Bombaları yerleştirdikten sonra geride bir işbirlikçi bırakarak İran’dan çıkan güvenlik ajanları, Haniye yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın cenazesine katılmak için Tahran’a geldiğinde, 31 Temmuz sabaha karşı 02.00’de bombaları yurtdışından patlattı.

Reformcu Pezeşkiyan, seçim kampanyası sırasında, İslam Cumhuriyeti’nin kışkırtıcı politikalarından uzaklaşma ve diyalog yoluyla İran’ın itibarını geri kazanma gibi mesajlar vermişti.

‘MOSSAD’IN ENSAR MEHDİ BİRİMİNDEN AJANLAR KİRALADIĞINDAN EMİNLER’

Gazeteye konuşan Devrim Muhafızları’ndan bir yetkili, üst düzey yetkilileri korumakla görevli birime atıfla “Mossad’ın Ensar el Mehdi güvenlik biriminden ajanlar kiraladığından artık eminler. Daha ayrıntılı araştırma sonucunda, iki odada daha patlayıcı cihazlar keşfettiler” dedi.

Bir diğer yetkili, “Bu İran için bir aşağılanma ve büyük bir güvenlik ihaneti” yorumunu yaparak ekledi: “Bunun nasıl olduğu hala herkes için bir soru, anlayamıyorum. Hiyerarşide daha üstte kimsenin bilmediği bir şey olmalı.”

İkinci yetkili, bir ekibin suikastın güvenlik zaafı boyutunu daha az gösterecek bir yorum sunmak üzere çalıştığını da öne sürdü.

‘İRAN’DA SUİKASTLA İLGİLİ 24’TEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINDA’

NYT de Haniye’nin Tahran’da Devrim Muhafızları konukevinde suikasta uğramasının ardından İran’ın kapsamlı gözaltı operasyonu yaptığını öne sürdü. Habere göre 24’ten fazla kişi gözaltına alındı.

HAMAS’IN İRAN TEMSİLCİSİ: DIŞARDAN ATILAN FÜZEYLE ÖLDÜRÜLDÜ

Batı’nın İsrail’e yakın medyasının İran yönetimini çok zor duruma düşüren iddialarının aksine, Hamas’ın İran’daki temsilcisi Halid Kaddumi, Haniye’nin, dışarıdan gelen bir füze ya da mermiyle öldürülmüş olabileceğini söyledi. AA’ya konuşan Kaddumi, “(Saldırının gerçekleştiği) Odanın dışarıya bakan duvarlarının ve tavanının (patlama sonucu) yıkıldığı göz önüne alındığında, büyük olasılıkla mekana dışarıdan füze veya mermi isabet etti. Tabii bu teknik raporlarla belirlenecek” dedi.

‘İRAN’DAKİ KARDEŞLERİMİZ, BAKALIM, NE AÇIKLAYACAK’

İran’daki ilgili kurumlardan şu ana kadar Hamas siyasi liderinin nasıl öldürüldüğüne dair resmi açıklama yapılmadığına işaret eden Kaddumi, teknik ekibin gerçekleri ortaya çıkarmak için yoğun şekilde çalıştığını, ancak henüz yeni bir sonuca ulaşamadığını söyleyerek ekledi:

“Haniye daha dün defnedildi. Bu nedenle bu konuda bilimsel raporun çıkması için henüz erken. Biz de İran’daki kardeşlerimizi bekliyoruz, bakalım ne diyecekler.”

UZAKTAN KUMANDALI BOMBA İDDİALARINA TEPKİ

Hamas’ın İran Temsilcisi, NYT’nin uzaktan kumandalı bomba haberini şöyle değerlendirdi:

“New York Times muhabiri acaba o bombayı kendisi mi yerleştirdi, yoksa hedef alınan mekanla ilgili ellerinde resmi ve fotoğraflı raporlar mı var? Bu mantıksız bir iddia ve hiçbir bilimsel veriye dayanmıyor. Ortaya attıkları hikaye tam bir saçmalık. Haniye, eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi öldüğünde de aynı yerde misafir edildi. O zaman suikast neden şimdi gerçekleşti? ABD’den yeşil ışık şimdi geldiği için mi yoksa o vakit onu öldürmemeye dikkat ettikleri için mi?” (Şarkul Avsat, Times of Israel, AA, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version