Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sonar Araştırma: Erken seçim yapılmalı diyenler çoğunlukta

YSK oldu bitti ile ‘Erdoğan kazandı’ derse muhalefetin planı hazır


SONAR Araştırma, 26 ilde bir araştırma yaptı. Araştırma şirketi katılımcılara, “Erken seçim yapılmalı?” diye sordu. Ekonomik kriz gün geçtikçe kendisini daha ağır bir şekilde göstermeye başladı. Sözcü yazarı Aytunç Erkin, SONAR Araştırma’nın 2024 yılı Temmuz ayında, 26 ilde toplam 3 bin 271 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği anket sonuçlarını paylaştı. Ankette katılımcılara, “Sizce erken genel seçim yapılmalı mıdır?” sorusu yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 51.4’ü “yapılmalı”, yüzde 42.1’i de “yapılmamalı” diye yanıt verdi. Haziran ayında ise erken genel seçim konusunda halkın 48.1’i erken seçime karşı çıkmıştı. SONAR, bir ay sonra gerçekleştirdiği anketin ortaya koyduğu değişimle ilgili “Yapılmamalıdır diyenlerin oranının yüzde 6 azalması dikkat çekicidir.” notunu düştü.

Aytunç Erkin’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Dün yazımı “110 sayfalık araştırmanın ekonomi, göç, sokak hayvanlarıyla ilgili sorularına verilen yanıtları sizlerle paylaşacağım” diye bitirmiştim. Evet…Hakan Bayrakçı’nın başında olduğu SONAR’ın “VIP Araştırması”nda dün CHP ile AKP arasındaki oy farkının 6.4 olduğunu duyurmuştum.

3 bin 712 kişiyle yapılan ankette “Erken genel seçim❞le başlayalım.

SORU ŞU: Sizce erken genel seçim yapılmalı mıdır?

Ankete katılanların yüzde 51.4’ü “yapılmalı”, yüzde 42.1’i de “yapılmamalı” diye yanıt vermiş. Bu sonuçlar temmuz ayının… Peki bir ay önce yani haziran ayında erken genel seçim konusunda nasıl bir yanıt verilmiş? Yurttaşların yüzde 48.1’i erken seçime karşı çıkmış. Bir ay içinde yüzde 6 değişim yaşanmış ve erken seçim istemeyenlerin oranı azalmış. SONAR da bu sonuçla ilgili “Yapılmamalıdır diyenlerin oranının yüzde 6 azalması dikkat çekicidir” diye not düşmüş.

Geliyoruz ekonomiye…

SORU ŞU: Türkiye’nin en önemli sorunu sizce nedir?

Yanıt verenlerin yüzde 55.5’i ekonomi derken, enflasyon/hayat pahalılığı diyenler de 3.8. Toplamda halkın 59.3’üne göre ekonomi en büyük sorun. Sonrasında sırasıyla göç sorunu/mülteciler, adaletsizlik, terör, işsizlik vs… geliyor.

Burada SONAR’ın sonuçla ilgili değerlendirmesi önemli: “Uzun süredir ekonomi Türkiye’de toplum yaşamını etkileyen en önemli sorundur. Bu durumun bir yıl daha devam etmesi halinde iç siyasette ilginç ve önemli gelişmeler yaşanabileceği dikkate alınmalıdır.”
“Erken seçim” konusunda haziran-temmuz arasında yüzde altılık değişimi de göz önüne aldığımızda, ekonomi böyle giderse olası bir seçimin önünün açılacağı anlaşılıyor. Ki ankette “Ülke genelinde yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle siyasi tercihinizi (oyunuzu) değiştirdiniz mi?” sorusuna verilen yanıt “önümüzdeki bir yıla” ışık tutuyor. Katılımcıların yüzde 28.2’sinin oyunu değiştirmesi de anlamlı bir veri olarak önümüze çıkıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version