Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Somali’de plajda eğlenenlere bombalı saldırı: En az 32 sivil öldü, onlarcası yaralandı

Somali'de plajda eğlenenlere bombalı saldırı: En az 32 sivil öldü, onlarcası yaralandı


– Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük askeri üssünün bulunduğu ve askeri işbirliği anlaşması yaptığı Afrika ülkesi Somali’de bir otel, restoran ve önündeki plajı vuran patlamada en az 32 sivil ve 1 asker öldü, 63 sivil yaralandı.

Dün akşam Somali’nin başkenti Mogadişu’daki popüler Lido plajı ile çevresindeki mekanları hedef alan bombalı saldırıdan, güvenlik yetkilileri, Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütünü sorumlu tuttu.

POLİS AÇIKLAMASI: 5 SALDIRGANDAN BİRİ KENDİNİ HAVAYA UÇURDU

Polis sözcüsü Abdifatah Aden, saldırganlardan birinin kendini havaya uçurduğunu, üçünün güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü, birinin sağ ele geçirildiğini söyledi.

‘SOHBET EDİYORDUK Kİ, YILDIRIM GİBİ BİR ŞEY OLDU’

Reuters’e konuşan saldırıdan kurtulan Hasan Farah, şunları anlattı:

“Restoranda kahve yudumluyor ve arkadaşlarımla güzel bir sohbet ediyordum ki, büyük bir adamın koştuğunu gördüm, bir saniye içinde yıldırım gibi bir şey ve büyük bir patlama oldu.”

“Dumanla kaplandık. Restoranın içinde ve dışında birçok kişi yerde yatıyordu, diğerleri ise kanıyor ve ağlıyordu.”

Sosyal medyada paylaşılan videolarda karanlıkta sahilde yatan cesetler ve güvenli bir yere kaçmaya çalışan insanlar görüldü.

‘HALK DÜŞMANLIĞI’

Eski Başbakan Hasan Ali Hayre, X’te “Terörist saldırının plajın en kalabalık olduğu bu geceye denk gelmesi, teröristlerin Somali halkına olan düşmanlığını gösteriyor” tepkisini gösterdi.

MAHMUD’DAN GÜVENLİK TOPLANTISI

Somali Cumhurbaşkanlığı’nın X’teki açıklamasına göre Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile Başbakan Hamza Abdi Barre, saldırının ardından güvenlik birimleriyle bir araya gelerek Mogadişu’nun güvenliğini güçlendirmek için planlar hazırladı.

Açıklamada “Hükümet teröristleri ortadan kaldırmaya kararlı. Teröristler sivilleri korkutmak istiyor. Sivillerin aralarında saklanan teröristleri ihbar etmelerini sağlayın” denildi.

EŞ ŞEBAB KANLI SALDIRILARLA BİRLİKTE ANILIYOR

Plaj bombalaması, Ekim 2022’de kalabalık bir pazar kavşağında iki bombalı aracın patlatılmasıyla en az 100 kişinin ölmesi, 300 kişinin yaralanmasından beri Afrika Boynuzu ülkesindeki en ölümcül saldırı oldu.

2022’deki bombalı araç saldırısı dahil olmak üzere geçmişte benzer saldırıları üstlenmiş olan Eş Şebab, henüz plaj bombalamasının sorumluluğunu üstlenmedi. (Reuters, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version