Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya, Ukrayna’nın enerji altyapısına saldırdı; geniş çaplı elektrik kesintileri yaşanıyor

Rusya, Ukrayna’nın enerji altyapısına saldırdı; geniş çaplı elektrik kesintileri yaşanıyor


Roman PILIPEY / AFP

Rusya Pazartesi sabahı erken saatlerde Ukrayna’ya büyük bir füze saldırısı düzenledi. Ülkenin en az 15 bölgesini hedef alan geniş çaplı saldırıda, Ukrayna’nın elektrik altyapısı ciddi zarar gördü.

Pazartesi sabahı düzenlenen saldırının hedefini Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada hedeflerin elektrik trafoları ve gaz kompresör istasyonları olarak açıkladı.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Telegram üzerinden yaptığı açıklamada saldırının “çeşitli türlerde 100‘den fazla füze” ve “kritik sivil altyapıyı hedef alan 100’e yakın” kendini imha eden insansız hava aracını içeren “en büyük kombine saldırılardan biri” olduğunu söyledi.

Zelenskiy Batılı ülkelere Ukrayna’ya gönderdikleri silahların Rusya içinde kullanılmasına yönelik kısıtlamaları kaldırmaları çağrısını yineledi. “Teröristlerin böyle bir kısıtlaması yokken Ukrayna’da uzun menzilli kısıtlamalar olamaz.” dedi.

Bu yılın Mart ayından itibaren Moskova güçleri Ukrayna’nın elektrik santrallerini doğrudan hedef aldı ve bir noktada ülkenin termal elektrik üretiminin yüzde 80’inden fazlasını yok ederek Ukraynalı yetkilileri bu yaz başında yaygın enerji kesintileri uygulamaya zorladı.

Ukraynalı yetkililer bu kış büyük bir insani krizden kaçınmak için bir yandan ülkenin nükleer santrallerinin planlı bakımını yaparken diğer yandan da bu santralleri onarmaya ve mümkün olan yerlerde daha küçük, merkezi olmayan enerji birimlerini devreye sokmaya çalışıyor.

Ukraynalı yetkililer ülkenin enerji şebekesine ve diğer altyapı tesislerine verilen zararın boyutları hakkında ayrıntılı bilgi vermezken, saldırılar için misilleme sözü verdi.

Haftasonu bir Reuters çalışanı Rus saldırısında öldü

Reuters haber ajansı Pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın doğusunda kaldıkları otele bir füzenin isabet etmesi sonucu Reuters haber ajansı çalışanı Ryan Evans’ın öldüğünü ve iki gazetecinin de yaralandığını bildirdi.

Haber ajansı, güvenlik danışmanı Ryan Evans’ın Cumartesi günü Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde yer alan Kramatorsk kentindeki Hotel Sapphire’de konaklayan Reuters ekibinin bir parçası olduğunu belirtti.

Reuters’in saldırıyla ilgili haberine göre, 38 yaşındaki Evans eski bir İngiliz askeriydi ve 2022’den bu yana ajans için çalışıyor, Ukrayna, İsrail ve Paris Olimpiyatları gibi yerlerde güvenlik danışmanlığı yapıyordu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version