Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Özgürlüğe ses ver’ eylemi: Tecride son verin


HABER MERKEZİ – Hak ihlallerinin yaşandığı cezaevleri önünden seslenen tutsak yakınları tecride son verilmesi çağrısı yaptı. 

 

“Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında devam eden “Özgürlüğe Ses Ver” eylemlerinde tutsak yakınları cezaevlerindeki ihlallere dikkat çekerek, tecride son verilmesi çağrısı yaptı. 

 

ADANA 

 

Tutsak yakınları öncülüğünde siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Adana Kürkçüler Kampüs Cezaevi önünde açıklama ve oturma eylemi polis ablukasında gerçekleştirildi. Eyleme, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Adana Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri katıldı. 

 

Polis cezaevi girişini bariyer ile kapatırken, kitlenin cezaevi önüne geçmesine izin vermedi. Cezaevine yakın bir bölgede araçlarından inen kitle “Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver” pankartını taşıyıp sık sık, “Bijî berxwedana zindana”, “Direne direne kazanacağız”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” ve “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları atarak cezaevi önüne doğru alkış ile zılgıtlarla yürüdü. Eylemde tutsak yakınları, üzerinde Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlükler giydi. Cezaevine yakın bir noktada polislerce durdurulan kitle, polis ablukasında açıklama yaptı.

 

‘TECRİDİ KALDIRIN’

 

Kitle adına konuşan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, cezaevlerinin “insan hakları ihlal merkezlerine” dönüştürüldüğünü belirterek, tutsakların en temel haklarının engellendiğini vurguladı. Siyasi iktidarın tecridi bir “işkence” yöntemi olarak kullandığını ifade eden Aydemir, cezaevlerindeki hak ihlallerinin, antidemokratik uygulamalar ile tecridin kaldırılmasını istedi. İmralı tecridinin “keyfi ve hukuksuz” olduğunu dile getiren Aydemir, tüm sorunların ana nedeninin İmralı tecridi olduğuna dikkat çekti. İmralı Cezaevi başta olmak üzere tüm cezaevlerinde kötü muamele ve antidemokratik uygulamaların devam ettiğini vurgulayan Aydemir, İmralı tecridinin bir an önce kaldırılmasını istedi. Aydemir, “Tecrit işkencesine son verin. Ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın. İdari Gözlem Kurullarını kaldırın. Barış hemen şimdi” dedi.

 

Açıklama sonrası kitle oturma eylemine geçti. Kitle oturma eylemi sonrası kısa bir yürüyüş yapıp, eylemlerini noktaladı.

 

İZMİR 

 

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve tutsak yakınlarının, “Özgürlüğe ses ver” eylemleri kapsamında Buca’da bulunan Kırıklar Cezaevi önünde açıklama yaptı.  Çok sayıda kurum temsilcisi ve tutsak yakınlarının katıldığı açıklamada, “Tecride hayır” yazılı önlükler giyilerek, “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı. 

 

Burada konuşan DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, cezaevlerindeki tecridin sürdüğünü ve kötü koşullarının arttığını söyledi. Her hafta cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine karşı eylemde olduklarını ifade eden Karabulut, “Ta ki İmralı başta olmak üzere tüm cezaevlerindeki tecrit politikaları son bulana kadar eylemlerimiz sürecek. Cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalar son bulana kadar eylemlerimiz devam edecek” dedi. 

 

AMED

Diyarbakır Kampüs Cezaevi önünde gerçekleştirilen “Özgürlüğe ses ver” eylemi tutsak yakınları öncülüğünde devam etti. Eyleme, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il, ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda tutsak yakını katıldı.  “Özgürlüğe ses ver” yazılı önlük giyen eylemciler, “Bijî berxwedana zindanan”, “Girtîyên siyasi rumeta me ne/Siyasi tutsaklar onurumuzdur” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı.

Eylemde konuşan tutsak yakını Sulhiye Saruhan, aylardır tutsaklarla birlikte eylemde olduklarını söyledi. Saruhan, “Çocuklarımız için bir çözüm bulunmadan eylemlerimize devam edeceğiz. Sayın Öcalan ve zindanlar üzerindeki tecrit olduğu sürece, sokaklarda olacağız. Çocuklarımızın arkasındayız. Elimizden gelen her şeyi yapacağız. Sakın bizi korkutmaya kalkmasınlar” dedi.

Açıklama oturma eyleminin ardından, alkış ve sloganlarla sona erdi.

ÊLIH 

 

Êlih’ın Qûbîn (Beşiri) ilçesinde bulunan Batman T Tipi Kapalı Cezaevi önünde “Özgürlüğe ses ver” eylemi gerçekleştirildi. TUAY-DER ve tutsak yakınları öncülüğünde gerçekleşen açıklamaya, DEM Parti Êlih Milletvekilli Zeynep Oduncu, TJA, Barış Anneleri Meclisi, DBP, DEM Parti İl Örgütleri ve tutsak yakınları katıldı.  “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlüklerin giyildiği açıklamada “Adalet için tecridi kıralım toplumsal barış için özgürlüğe ses ver” pankartı açıldı.

 

Polis, cezaevi önünde yapılmak istenen açıklamayı Batman Valiliği’nin “eylem yasağı” kararını gerekçe göstererek engellemeye çalıştı. Polisin engelini tanımayan kitle, cezaevi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Burada konuşan DEM Parti Milletvekilli Zeynep Oduncu, polis ablukasına tepki gösterdi. Cezaevinde yaşanan baskılara karşı direneceklerini kaydeden Oduncu, yaşanan hukuksuzluğun sona ermesi çağrısında bulundu. 

 

Oturma eylemi “Bijî berxwedana zîndanan” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı ile son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version