Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ölüm döşeğinde tahliye edilmişti: 19 gündür yoğun bakımda


AMED – Ölüm döşeğinde tahliye edilen ve 10 yıldır yatalak olan Ali Ekber Oruç, 19 gündür yoğun bakımda tutuluyor. Cemile Oruç, eşinin sağlık durumunun kötü olmasının nedeninin cezaevi koşulları olduğunu söyledi. 

 

Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesinde 1993 yılında tutuklanan Ali Ekber Oruç (55), 21 yıllık tutukluğunun ardından ölüm döşeğindeyken tahliye edildi. Cezaevinde hastalanan Oruç, tahliyesinin ardından 10 yıl boyunca sağlık sorunlarıyla mücadele etti. Sağlık sorunları ağırlaşan Oruç, 19 gündür yoğun bakımda tutuluyor. 

 

 

 

“Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla tutuklanan Oruç, 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Oruç, tutukluluk sürecinde Amed, Erzirom, Sincan, Ümraniye cezaevlerinde tutuldu. Huntington (beyin hastalığı) hastası olan Oruç, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Ağır Hasta Tutsaklar listesinde yer aldı. Adli Tıp Kurulu (ATK) tarafından “ Cezaevinde kalamaz” raporlarının verilmesinin ardından Oruç, uzun süre tahliye edilmedi. İlerleyen hastalığı nedeniyle 2014 yılında ölüm döşeğindeyken tahliye edilen Oruç, 10 yıldır yatalak bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor. 

 

SAĞLIK DURUMU AĞIRLAŞTI 

 

Sağlık durumu ağırlaşan Oruç, 19 gün önce kentteki bir özel hastanenin yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Oruç’un eşi Cemile Oruç, “Eşim daha erken tahliye edilseydi bir şansı olabilirdi.  Gittiğimiz doktorlar, ‘erken getirseydiniz, erken teşhisle daha olumlu yanıtlar alabilirdik’ dedi. Tutsaklar ölüm döşeğinde tahliye ediliyor” tepkisinde bulundu. 

 

‘ERKEN TEŞHİS KONULSAYDI OLUMLU SONUÇ ALINIRDI’

 

Eşinin sağlık durumunun kötü olması ve ATK kararına rağmen uzun zaman tahliye edilmemesine tepki gösteren Oruç, “Eşim şuan hasta ve yoğun bakımında yatıyor. Cezaevinde onu doğru düzgün tedavi etmediler. Doktorlar bize ‘erken getirseydiniz, erken teşhisle daha olumlu yanıtlar alabilirdik.’ Ama eşimin sağlık durumu çok kötü olduktan sonra serbest bıraktılar. Cezaevinden çıkalı 10 yıl oldu, yatalak ben ona bakıyordum. Şuan sağlık durumu daha kötü” şeklinde konuştu.  

 

‘HASTA TUTSAKLARI SERBEST BIRAKIN’ ÇAĞRISI 

 

Hasta tutsakların tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizen Oruç, “Eşim gibi şuan cezaevinde olan çok fazla hasta tutsak var. Eşimi sağlık durumuna rağmen geç tahliye ettiler, bari diğer hasta tutsakları erken bıraksınlar. Biz acı gördük başka kimse görmesin. Durumları kötü olduktan sonra bırakıyorlar. İnsanları bırakmak için ölmelerini mi bekliyorlar. Erken bıraksalar hiç değilse doktorlar da erken teşhis koyup erken tedavi edebilirler” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version