Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Olimpiyat’ta İtalyan kadın boksörün Cezayirli rakibi karşısında çekilmesi: Ünlülerle liderler ‘trans’ tartışması başlattı

Olimpiyat'ta İtalyan kadın boksörün Cezayirli rakibi karşısında çekilmesi: Ünlülerle liderler 'trans' tartışması başlattı


– Açılış töreniyle tartışmalara vesile olan 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları’nda bu kez “trans sporcu” iddiası tartışma çıkardı. Önceki gün kadınlar yarı orta sıklet boks müsabakasının 45. saniyesinde İtalyan Angela Carini’nin yüzüne iki yumruk yedikten sonra ağlayarak çekilirken “Bu adil değil” diye bağırmasıyla spot ışıkları Cezayirli rakibi Imane Khelif’e çevrildi.

Carini karşısında galip ilan edilen Khelif’in “trans” olduğu iddiaları eşliğinde ünlü isimlerden eleştiriler yükselirken, muhafazakar hükümet liderleri de tartışmaya katıldı.

‘YÜKSEK TESTOSTERON ORANLARI VE XY KROMOZOMLARI’

2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları’nın ardından 2024 Paris’te Cezayir’i temsil eden Khelif’in, Cezayir’de cinsiyet değiştirme ameliyatına izin verilmemesine rağmen, “trans” olduğu iddiası, 2023 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’nda diskalifiye edilmesine dayanıyor. Geçen yıl Uluslararası Boks Birliği (IBA) Başkanı Umar Kremlev, Khelif’in diskalifiye edilmesini, “yüksek testosteron oranlarına ve DNA testinin kanıtladığı XY kromozomlarına sahip olmasıyla” gerekçelendirdi, ancak IBA’nın test yöntemleri hakkında bilgi vermedi.

ULUSLARARASI OLİMPİYAT KOMİTESİ-ULUSLARARASI BOKS BİRLİĞİ KAVGASI

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın Paris Boks Birimi ise hem Khelif hem de benzer tartışmanın ortasındaki Tayvanlı Lin Tu-ting’in pasaportlarına göre kadın ve yarışmaya uygun olduğunu söyleyerek iddiaları “yanıltıcı” diye niteledi.

Ancak IBA, önceki gün yaptığı açıklamada, Khelif’in Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) yaptığı itiraz başvurusunu süreç sırasında geri çektiğini duyurdu. IOC’nin Khelif’in Paris’te yarışmasına izin verme kararını protesto eden IBA, bunun “hem rekabet adaleti hem de sporcuların güvenliği hakkında ciddi sorular ortaya çıkardığını” söyledi. IOC ise birliğin merkezinin Rusya’da bulunması nedeniyle IBA’yı Paris Olimpiyatı’ndan dışlamış durumda.

CARİNİ İLE DAYANIŞMADAN TRANS KARŞITLIĞINA

Cezayir’in kuzeybatısındaki yoksul bir köyden gelen Khelif, 2018 ve 2019’da AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası, 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları’nda başarısız sonuçların ardından 2022 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’nda finale çıkan ilk Cezayirli olup ikinci geldi.

Aynı yıl Akdeniz Oyunları ve Afrika Amatör Boks Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. 2023’te IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası finaline tekrar ulaştı, ancak “uygunluk kriterlerini” karşılayamadığı gerekçesiyle altın madalya maçından kısa süre önce diskalifiye edildi.

Önceki gün Paris’te hakem Khelif’in elini havaya kaldırdığında elini geri çekip dizlerinin üzerine çökerek ağlayan, maçın ardından “Acı çekmeye alışkınım. Daha önce hiç böyle bir yumruk yemedim, devam etmek imkansızdı” diye konuşan Carini, transseksüelliğin kimlik değil ideoloji olduğunu iddia eden kesimlerin dünyanın dört bir yanından yükselen dayanışma dalgasıyla, Cezayirlilerin ise tepkisiyle karşılaştı.

ROWLİNG İLE MUSK BAŞI ÇEKTİ

Bu kesimin başını çeken Harry Potter’ın yaratıcısı J.K. Rowling, IOC’ye hitaben, “Genç bir kadın boksörün uğruna çalıştığı, eğitildiği, antrenman yaptığı her şey elinden alındı, çünkü siz bir erkeğin onunla ringe çıkmasına izin verdiniz” dedi. Ünlü yazar, Paris Olimpiyatı’nın “Carini’ye yapılan zalim adaletsizlik yüzünden sonsuza dek lekeleneceği” iddiasında bulundu.

Rowling, Khelif’in Carini’ye teselli eder gibi bir hareket yaptığı fotoğrafı da şöyle yorumladı:

“Yeni erkek hakları hareketimizi bundan daha iyi özetleyen bir fotoğraf olabilir mi? Kadın düşmanı bir spor kuruluşu tarafından korunduğunu bilerek az önce kafasına yumruk attığı ve hayatının amacını paramparça ettiği bir kadının sıkıntısından zevk alan bir erkeğin sırıtışı.”

Amerikalı üniversite yüzücüsü Riley Gaines’in X’te başlattığı “Angela Carini’nin yanındayım” etiketi, X’in sahibi Elon Musk tarafından da desteklendi. Musk, “Erkeklerin, kadın sporlarında yeri yok” paylaşımına da “Kesinlikle” yorumunu yaptı.

‘ULUSLARARASI DÜZEYDE TEK TİP KRİTER OLMAMASI ŞAŞIRTICI’

Cezayir Olimpiyat Komitesi, sporcusunun “temelsiz propagandayla etik olmayan şekilde hedef alınmasını” kınarken, IOC Sözcüsü Mark Adams “Tüm yarışmacılar uygunluk kurallarına uyuyor. Ve bu arada, bu bir cinsiyet değiştirme sorunu değil” dedi.

İtalya Aile Bakanı Eugenia Roccella ile Spor Bakanı Andrea Abodi ise yarışmaya uygunluk kurallarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Roccella “Uluslararası düzeyde kesin, katı, tek tip kriterlerin olmaması şaşırtıcı” derken, Abodi, spor organizasyonları arasında “minimum hormonal değer parametrelerinin uyumsuzluğuna” dikkat çekti.

MELONİ: KİMSEYE AYRIMCILIK YAPMAK İSTEDİĞİMİZ İÇİN DEĞİL

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, “Erkek genetik özelliklerine sahip sporcular, kadın yarışmalarına kabul edilmemeli. Kimseye karşı ayrımcılık yapmak istediğimiz için değil, kadın sporcuların eşit şartlarda yarışma hakkını korumak için” açıklamasını yaptı.

VUCİC: ERKEKLER GELİP KADINLARI DÖVÜYOR VE MADALYA ALIYOR

Tartışmaya dahil olan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “biyolojik bir erkeğin bir kadına karşı yarışmasına” izin verilmesini kınadı. Vucic, gazetecilere, “Dünyayı ele geçiren o hastalığı ve deliliği düşünün, erkekler gelip kadınları dövüyor ve madalya alıyor. Delilik dünyayı ele geçirdi, her şey tamamen çılgına döndü” dedi.

ABBOTT: TEKSAS’TAKİ KANUN GİBİ OLMALI

Kusur kalmayan ABD’nin Teksas Eyaleti Valisi Greg Abbott, “Kadın sporlarında erkeklere yer yok. Teksas’ta kanun böyle. Her yerde standart olmalı” diye çıkıştı.

HİPERANDROJENİZM Mİ?

Cezayirli yetkililere göre Khelif, transseksüel değil, yüksek testosteron seviyesi ve XY kromozomlarının varlığıyla kendini gösteren hiperandrojenizm isimli rahatsızlıktan etkilenen bir kadın.

BUSENAZ SÜRMENELİ İLE KARŞILAŞABİLİR

Carini’nin maçtan çekilmesiyle çeyrek finale yükselen Khelif, yarı finale çıkmaları halinde, son olimpiyat şampiyonu sporcumuz Busenaz Sürmeneli ile karşı karşıya gelebilir. (Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version