Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Norveç’ten İsrail’in ‘misillemesine’ tepki: Sonuçları olacak

Norveç'ten İsrail'in 'misillemesine' tepki: Sonuçları olacak


– İsrail hükümetinden, 28 Mayıs’ta Filistin’i bağımsız devlet olarak tanıyan Norveç’e “misilleme” geldi. Norveç’in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin İsrail’deki akreditasyonu iptal edildi. Filistin vergi gelirlerinin transferini üstlenen Oslo’yla yapılan anlaşmanın da feshedildiği belirtildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatik akreditasyona ilişkin açıklamasında, kararın “Norveç hükümetinin son dönemde attığı İsrail karşıtı ve tek taraflı adımlara” yanıt olduğu belirtildi. Buna göre, Norveç Büyükelçiliği’ne söz konusu diplomatların akreditasyonlarının yedi gün, vizelerinin ise üç ay içinde iptal edileceği yönünde bildirimde bulunuldu.

NORVEÇ: BU ÖLÇÜSÜZ EYLEMİN SONUÇLARI OLACAKTIR

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Oslo’nun şu anda duruma vereceği tepkiyi değerlendirdiğini söyledi; “Bu, öncelikle Filistin halkına yardım etme kabiliyetimizi etkileyen aşırı bir eylemdir. Bugünkü kararın Netanyahu hükümeti ile ilişkilerimiz açısından sonuçları olacaktır” dedi.

İSRAİL, FİLİSTİN YÖNETİMİ ADINA TOPLANAN VERGİLERE DE MÜDAHALE ETTİ

İsrail’in eş zamanlı bir biçinde, ‘işgalci güç’ olarak Filistin Yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinin Ramallah’ın Norveç’teki hesabına yatırılmasına ilişkin anlaşmayı da iptal ettiği belirtildi. Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre bu karar, İsrail daraltılmış güvenlik kabinesi tarafından alındı ama gizli tutuldu. Haberde, kararın Norveç’in geçen mayısta Filistin’i bağımsız devlet olarak tanımak gibi attığı adımlara karşı “önlem” olarak alındığı bilgisi verildi.

‘NORVEÇ YERİNE İSVİÇRE İKNA EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Habere göre, Filistin Yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinin transferini üstlenmesi için Norveç yerine başka bir ülkeyle anlaşma yapmayı planlayan İsrail, bu konuda İsviçre’yi ikna etmeye çabasına girdi. “Norveç’in, Avrupa’da İsrail’e en çok düşman olan ülke” olarak nitelendirildiği haberde, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın, Norveç’e karşı ek cezai tedbirler oluşturmak için çalıştığı ifade edilirken, sözü geçen tedbirlere ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

NORVEÇ, VERGİ TRANSFERİNDEKİ ROLÜNÜ ŞUBATTA ÜSTLENMİŞTİ

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 1994’te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistinliler adına topladığı yıllık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarmakla yükümlü.

Ancak İsrail Bakanlar Kurulu, 3 Kasım 2023’te Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonundan Gazze Şeridi’ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarın kesilmesine karar vermişti. Bunun üzerine 5 Kasım 2023’te Filistin Yönetimi vergi fonunu almayı reddettiğini açıklamıştı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı da 19 Şubat’ta yayımladığı açıklamada, İsrail tarafından Filistin Yönetimi adına toplanan ve 7 Ekim’den sonra durdurulan süreci üstlendiğini duyurmuştu. Açıklamada, İsrail’in topladığı vergiyi Norveç’e transfer etmesi ve Norveç’in de Gazze için ayrılanın dışındaki tutarı Filistin Yönetimi’ne göndermesi şeklinde işleyeceği ifade edilmişti.

İSKANDİNAV ÜLKESİ FİLİSTİN’İ TANIYAN 146 ÜLKEDEN BİRİ

Norveç, 28 Mayıs’ta Filistin Yönetimi’ni bağımsız bir devlet olarak resmen tanımıştı. İsrail ise Filistin’i tanıyan Norveç ile İrlanda’daki büyükelçilerini geri çağırmıştı. Norveç’in de İrlanda ve İspanya ile eş zamanlı Filistin devletini tanıma kararı almasının ardından Filistin’i devlet olarak tanıyan ülke sayısı 146’ya yükselmişti. (AA, DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version