Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

MYANMAR | BM, Arakan’da müslümanlara yönelik yeni bir katliamdan korkuyor

MYANMAR | BM, Arakan’da müslümanlara yönelik yeni bir katliamdan korkuyor


Birleşmiş Milletler Cuma günü yaptığı açıklamada, Myanmar’ın Rakhine Eyaletinde (Arakan) bir insanlık trajedisi yaşandığı uyarısında bulunarak, Müslüman azınlık Rohingyalara karşı 2017’de yapılan katliamın tekrarlanmasından korktuğunu belirtti.

BM insan hakları şefi Volker Turk, Myanmar genelinde, özellikle de çatışmalardan kaçmaya çalışırken yüzlerce sivilin öldürüldüğü bildirilen Arakan’da hızla kötüleşen durumla ilgili ciddi bir endişe duyduğunu dile getirdi.

İsyancı Arakan Ordusu’nun Kasım ayında Myanmar’ın iktidardaki cunta güçlerine saldırarak 2021’deki askeri darbeden bu yana büyük ölçüde devam eden ateşkesi sona erdirmesinden bu yana Arakan’da çatışmalar devam ediyor. Müslümanlar iki ordunun arasında yeniden hedef haline geldi.

Volker Turk, “Bangladeş’e açılan sınır kapıları kapalı kalmaya devam ederken, Rohingya toplumu üyeleri kendilerini ordu ve müttefikleri ile Arakan Ordusu arasında sıkışmış ve güvenli bir çıkış yolu bulamaz halde buluyor.” dedi.

Bangladeş şu anda yaklaşık bir milyon Rohingya mülteciye ev sahipliği yapıyor. Volker Turk, “Bu ay, 700 bin kişinin sınırı geçerek Bangladeş’e sığınmasına neden olan askeri operasyonların üzerinden yedi yıl geçti. Dünyanın ‘bir daha asla’ demesine rağmen, Rakhine’de bir kez daha cinayetlere, yıkıma ve yerinden edilmeye tanık oluyoruz” dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, silahlı çatışmanın taraflarının Rohingyalara yönelik saldırıların sorumluluğunu reddettiğini ve bunun “inandırıcılık sınırlarını zorladığını” söyledi.
BM İnsan Hakları Ofisi, elindeki bilgilere göre hem ordunun hem de Arakan Ordusunun Rohingyalara karşı ciddi insan hakları ihlalleri ve suiistimaller gerçekleştirdiğini söyledi.

Bunlar arasında bazıları kafa kesmeyi de içeren yargısız infazlar; adam kaçırma, zorla askere alma, kasaba ve köylerin ayrım gözetmeksizin bombalanması ve kundaklama saldırıları yer alıyor.

Türk, “Hem ordu hem de Arakan Ordusu, Arakan’da yaşanan insanlık trajedisinde doğrudan sorumluluk taşımaktadır” dedi. Komiser, “Bu zulümler kesin bir yanıt gerektirmektedir: sorumlular hesap vermeli ve adalet acımasızca takip edilmelidir. Geçmişte işlenen suçların ve dehşetin tekrarlanması ahlaki bir görev ve hukuki bir gereklilik olarak önlenmelidir.” ifadelerini kullandı.

Yüz binlerce Rohingya, 2017 yılında ordunun uyguladığı ve şu anda Birleşmiş Milletler’de soykırım davasına konu olan baskılar sırasında Arakan’dan kaçtı.

Her iki tarafı da sivillere yönelik saldırıları durdurmaya çağıran Türk, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN’ı da Rohingyaları korumak için gerekli tüm tedbirleri almaya davet etti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version