Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

MİT arabuluculuk yaptı, ABD-Rusya mahkum takas etti, uçak Ankara’ya indi

MİT arabuluculuk yaptı, ABD-Rusya mahkum takas etti, uçak Ankara’ya indi


Bloomberg’in konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre Rusya, casusluk suçlamasıyla tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç ve eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan’ı, ABD ile yapılan en büyük mahkum takasını kapsamında serbest bıraktı.

Rus mahkemesi, Gerşkoviç’in Mart 2023’te CIA talimatıyla Sverdlovk Bölgresi’nde Rus silah firması ‘Uralvagonzavod’un faaliyetleri hakkında bilgi topladığına hükmetmişti, Gerşkoviç ise suçlamaları reddetmişti.

Evan Gerşkoviç

Paul Whelan’ın da Rus istihbarat servisi FSB’nin eğitim kurumundaki öğrenciler hakkında bilgi toplamaya çalıştığınahükmedilmiş, Whelan da hakkındaki suçlamayı reddetmiş ve bir arkadaşının düğünü için ülkeye girdiğini söylemişti.

Paul Whelan

ABD vatandaşı olan Gershkovich ve Whelan’ı taşıdığı tahmin edilen iki özel uçak, Moskova’daki Vnukovo Havalimanı’ndan Ankara Esenboğa Havalimanı’na uçtu.

Bloomberg, iki ismin kimlerle takas edileceğine dair bilgiye yer vermedi.

Bağımsız Rus medyasında yer alan önceki haberlerde, 10’a yakın önemli siyasi mahkumun serbest bırakılmaya hazırlandığını öne sürülmüştü.

Politika.Kozlov’a konuşan bir kaynak, “Moskova’nın 20-30 siyasi tutukluyu serbest bırakacağını düşünüyorum” demişti.

Amerikan televizyonu CBS’in hükümet yetkililerine dayandırdığı habere göre ise Rusya 24 siyasi tutukluyu serbest bırakacak.

Politika.Kozlov’un kaynağına göre, değişim yapılacak olan kişiler, geçtiğimiz aylarda hapishanede ölen Putin muhalifi Navalni’ye yakın kişiler ile Ukrayna’daki savaşa karşı çıktıkları için hapse atılan Rusya ve ABD vatandaşlarını kapsıyor.

Bloomberg’e konuşan Avrupalı bir yetkili, Kremlin’in anlaşmanın bir parçası olarak muhalif Vladimir Kara-Murza’yı da serbest bırakacağını söyledi. Rusya ve İngiltere vatandaşlığına sahip bir aktivist olan 42 yaşındaki Kara-Murza, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini eleştirdiği için vatana ihanet dahil birkaç farklı suçlamayla 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version