Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Suriye’den çekilme şartlarını açıkladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Suriye’den çekilme şartlarını açıkladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İngiliz haber ajansı Reuters’a konuştu. Türkiye ile Suriye arasında son dönemde gündem olan ‘normalleşme’ açıklamalarını değerlendiren Güler, gerekli şartların sağlanması durumunda Türkiye ve Suriye’nin bakanlık seviyesinde görüşebileceğini söyledi.

Geçen ay AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011’den beri kopuk olan ilişkilerin normalleşmesi için Suriye lideri Beşar Esad’ı davet edebileceğini söylemişti. Esad ise Türkiye’nin Suriye’deki varlığı başta olmak üzere bazı temel sorunların çözüme kavuşmadan böyle bir görüşmeye sıcak bakmadığını dile getirmişti.

Milli Savunma Bakanı Güler, Şam yönetiminin şartlarından biri olan TSK’nin Suriye’den çekilmesi konusuna ilişkin ise “Türkiye Suriye’den çekilme koordinasyonunu yalnızca Suriye’de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan, sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşebilir” ifadelerini kullandı.

F-16 ANLAŞMASI DEVAM EDİYOR

Savunma Bakanı Güler, yazılı yaptığı açıklamada, F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kiti anlaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bu sürecin devam ettiğini söyledi. Güler, “Projenin son savaş uçağı teslim edilene kadar herhangi bir sorun olmadan tamamlanmasını umut ediyorum” dedi.

Türkiye’nin F-35 savaş uçaklarıyla ilgili programda Ankara’nın ve Washington’ın duruşunun değişmediğini ve görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Güler, Ankara’nın İngiltere, İspanya ve Almanya’dan Eurofighter Typhoon jetleri satın almak istediğini ancak henüz somut bir gelişme olmadığını da duyurdu.

‘ÖNCELİĞİMİZ NATO’

Güler, Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile ilişkilerini geliştirmek istediğini ancak önceliğinin NATO’daki sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu açıkladı.

Güler, “Önceliğimiz, önemli bir müttefik olarak NATO’daki sorumluluklarımızı yerine getirmek ve müttefiklerimizle olan dayanışmayı güçlendirmektir. Odak noktamız, NATO’nun hazırlıklı, kararlı ve güçlü olmasını sağlamaktır” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version