Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Kürtlerin özgürlüğünü savunmak ilkesel bir sorumluluktur’


İSTANBUL – SODAP ve SYKP temsilcileri, iktidarın saldırılarına karşı Kürt halkının özgürlüğünü savunmanın ilkesel bir sorumluluk olduğuna işaret ederek, “ortak mücadele” vurgusu yaptı. 

 

Türkiye’nin, KDP işbirliğiyle Avaşîn, Zap ve Metîna’ya dönük saldırıları devam ederken, yaşananları “ilhak” olarak değerlendiren çevrelerin tepkileri de sürüyor. Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Sözcüsü Fatma İnce ile Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Parti Meclisi (PM) üyesi Harun Turgan, her gün daha da genişletilen saldırıları değerlendirdi. 

 

‘EMEKÇİDEN ÇALIP SAVAŞA YATIRIYORLAR’

Fatma İnce

 

AKP-MHP iktidarının “Kürt düşmanlığı ve nefret politikalarıyla” ayakta durduğunu belirten SODAP Sözcüsü Fatma İnce, “Özellikle yerel seçimlerde gördük ki yoksulluk ve pahalılık, geniş kesimlerde bir tepki yarattı ve yavaş yavaş iktidarın ideolojik hegemonyasının azalmasına yol açan bir sürecin içerisindeyiz. Şu an bölgede hızlanan savaş politikasını böyle de açıklamak gerekiyor. Yandaş medyaya baktığımızda savaş politikalarını iktidarın bir zaferi, kendi tabanını bir konsolidasyon aracı olarak hayata geçirmeye çalışıyor” dedi.

 

Savaş politikalarının özellikle Federe Kurdistan Bölgesi ile Kuzey ve Doğu Suriye’de eş zamanlı olarak devrede olduğunu söyleyen İnce, “Saldırıların bölgedeki devletlerin iktidarlarıyla iş birliği içerisinde hızlandığı, derinleştiği bir süreç var. Burada büyük bir bütçe, bu savaş politikası ve endüstrisine ayrılmış durumda. Bunu görmek gerekiyor. Türkiye’deki sosyalistler açısından bunun teşhirinin yapılması çok önemli. Bu kadar yoksulluğu yaratan iktidar, büyük oranda emekçilerden çaldıklarını savaş endüstrisine yatırıyor ve buradaki güçlerini daha da zenginleştiriyor” diye belirtti. 

 

‘SALDIRILARA KARŞI ORTAK MÜCADELE’

 

İktidarın savaş politikalarının ayrıca bir kutuplaştırmaya neden olduğunu dile getiren İnce, “Burada ezilen kesimin mücadelesini ortaklaştırıp birlikte mücadele etmek çok önemli. Kürt halkının, statüsüne yönelik saldırılara karşı verdiği mücadeleyi destekleyerek, saldırıların önüne geçebiliriz” ifadelerini kullandı.

Harun Turgan

 

 

‘SAVAŞ POLİTİKASI FAŞİZMİ KALICILAŞTIRIYOR’

 

Kürt halkına dönük inkar ve baskı politikalarının geçmişten bu yana devam ettiğini belirten SYKP PM üyesi Harun Turgan da, Kürt halkının kazanımlarını savunmak için dayanışmanın sağlanması gerektiğini vurguladı. Turgan, “İktidarın kendi bekasını ‘devletin bekasına tehdit’ algısıyla sürdürmesi ve bu algı üzerinden muhalifleri arkasına dizmeyi başarması, bütün çelişkilerine rağmen bölge devletleri arasında Kürt düşmanı ittifakının oluşması, Türkiye’yi kaybetmeme yarışındaki ABD ve Rusya’nın açık ya da sessiz onayı da göz ardı edilemez” dedi.  

 

Türkiye işçi sınıfı ve sosyalistler açısından Kürt halkının özgürlüğünü savunmanın ilkesel bir sorumluluk olduğuna vurgu yapan Turgan, şunları belirtti: “Kürtlere karşı savaş politikasının derinleşmesi faşizmin kalıcılaşmasının başlıca dayanağını oluşturacaktır. Demokrasi gibi barış mücadelesi de açık bir sınıfsallık taşıyor. Ölenler, yaşamı yıkılanlar hep yoksullar, emekçiler oldu ve oluyor. Bu gerçeği söylemekle yetinmeyen, barış hakkını savunan, patronların ve özel savaş aygıtının tarif ettiği güvenliğin bizim güvenliğimiz olmadığını bilince çıkaran politikalar ve pratikler geliştirmek görevlerimiz arasında.”

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version