Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kurdistan Parlamento seçimleri: Halk KDP’den intikam almak istiyor


ŞIRNEX – Federe Kurdistan Bölgesi’nde Ekim ayında yapılacak seçimleri değerlendiren siyasi gözlemci Adil Osman, halkın Türkiye ile işbirliği nedeniyle KDP’ye öfkeli olduğunu ve seçimleri kaybetme ihtimali olduğunu söyledi. 

 

Federe Kurdistan Bölgesi’nde 20 Ekim’de gerçekleştirilecek parlamento seçimlerinin hazırlıkları devam ediyor. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından düzenlenecek seçimlere, Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Kurdistan Demokrat Partisi (KDP), Goran Hareketi, Kurdistan İslami Hareket, Kurdistan İslam Birliği, Kurdistan Adalet Topluluğu (Komel), Yeni Nesil Harketi, Halk Cephesi, Helwest Hareketi, Serdem Kurulu ile Kurdistan İslami İlişkiler Hareketi katılacak. Partilerin propaganda süreçleri ise, 16 Eylül itibariyle başlayacak. 

 

Seçimlerde en fazla oyu alan parti, parlamentoda çoğunluğa sahip olarak bölge ile ilgili kararlarda en yetkili söz mercii olacak. Türkiye’nin bölgeye dönük “ilhak” saldırıları gölgesinde gerçekleşecek olan seçimlerin sonuçları, hem Kurdistan hem de Ortadoğu’yu etkileyecek. 

 

Federe Kurdistan Bölgesi’nde siyaseti yakından takip eden yazar ve siyasi gözlemci Adil Osman, seçim sürecini ajansımıza değerlendirdi. 

 

‘İŞGAL’ GÖLGESİNDE SEÇİM

 

Halkın tepkisinden kaynaklı KDP’nin seçimlerden korktuğunu ifade eden Osman, seçimin YNK ve KDP arasında geçeceğini söyledi. Osman, “PDK seçimlerin yapılmasını istemiyor. Bu nedenle de seçimler için hiçbir hazırlık içine girmiyor. YNK ise, bölgedeki karışıklıktan kaynaklı bir an önce seçimlerin yapılmasını istiyor. YNK seçimlerde KDP karşısında zafer elde edeceğini düşündüğü için seçimlerin yapılmasını ve hazırlıklarını sürdürüyor. Bundan önceki seçimler olağan dönemlerde gerçekleşiyordu. Türkiye’nin saldırıları bu kadar yoğun değildi. Ancak seçimler saldırı ve işgalin gölgesinde gerçekleşecek. Türkiye saldırdığı ilçeleri işgal etmiş durumda. Türkiye’nin işgal ettiği ilçelerde seçim yapılması durumunda orada yaşayan halkın seçimlere katılıp katılamayacağı muğlak. Katılması durumunda ise baskılar nedeniyle muhtemelen KDP o ilçelerde daha fazla oy alacak. Türkiye’nin saldırıları devam ediyor. Halk bu saldırılardan kaynaklı tepkili. KDP de bu nedenle umutsuz” ifadelerini kullandı. 

 

‘HALK KDP’DEN İNTİKAM ALMA İSTİYOR’

 

Halkın, KDP’nin Türkiye ile işbirliği nedeniyle öfkeli olduğunu söyleyen Osman, KDP’nin gerçek yüzünün halk tarafından görüldüğünü vurguladı. KDP’nin işbirliğinin yeni olmadığını hatırlatan Osman, önceki dönemdeki saldırılarda da bunu yaptığını ancak bu kez daha görünür bir şekilde bunu sürdürdüğüne dikkati çekti. 

 

Türkiye’nin KDP desteğiyle bölgeyi “işgal” ettiğini ve bunun da halk tarafından görüldüğünün altını çizen Osman, şunları belirtti: “Halk da bu durumu görüyor. Bu nedenle de KDP’ye karşı ciddi bir öfke söz konusu. Evet belki halkın bu saldırılarla KDP’nin tutumuna karşı örgütlü bir direnişi yok ancak seçimlerle KDP’den intikam almak istiyorlar. KDP’de halkın bu tepkisini görüyor. Bu nedenle de seçimlerden korkuyor. YNK’nin seçimlerde zafer elde etmesini istemiyor” diye belirtti. 

 

YNK TAVRI NEDENİYLE ÖNDE 

 

Halkın tepkilerini ölçtüklerini ve buna göre YNK’nin seçimi önde tamamlayacağının görüldüğünü söyleyen Osman, “Halkın siyasi partilere olan inancı çok zayıf. Halk çok umutsuz. Seçimlerle birlikte halk, siyasi partilere de bir mesaj vermek istiyor. Halkın tepkilerini analiz ettiğimizde de YNK önde görünüyor. Bafil Talaba’nin halkta yarattığı bir umut var. Türkiye’ye karşı tavrından kaynaklı halk Bafil Talabani’yi destekliyor. Fakat onun da birçok eksiği bulunuyor. Halkı örgütleyecek bir siyaset yürütemedi. Halkın desteğini alarak, meydanlarda tepkisini ortaya koyacak bir siyaset inşa edemedi. Fakat buna rağmen halk, YNK’nin KDP’den daha iyi çalışacağını ve Türkiye’nin işgaline dur diyeceğinden umutlu. Bu nedenle de tavrını YNK’den yana koyuyor” değerlendirmelerinde bulundu.  

 

SEÇİM SONUÇLARI DEĞİŞİM GETİRECEK

 

Seçim sonuçlarının Kurdistan ve Ortadoğu’da birçok değişimi beraberinde getireceğinin altını çizen Osman, şöyle devam etti: “Eğer seçimler özgür ve demokratik bir ortamda gerçekleşirse olumlu değişimler ortaya çıkacak. Seçimlerde YNK’nin KDP karşısında zafer elde etmesi güçlü bir ihtimal gibi duruyor. YNK’nin başarısı bölgede birçok köklü değişimi de meydana getirecek. Erdoğan’dan tutun da Türkiye Dış İşleri Bakanlığı’na kadar YNK aleyhinde açıklamalar yapıp tehditlerde bulunuyor. YNK’yi, ‘PKK’ye yardım etmesin yoksa hedefimiz’ olur şeklinde tehdit ediyorlar. Eğer seçimler YNK lehine sonuçlanırsa Kürt halkı için kazanım olacak. Türkiye rahatlıkla bölgeyi işgal edip PKK gerillalarına saldıramayacak. YNK’nin zaferiyle sonuçlanacak bir seçim tüm Kurdistan’da Kürt halkının kazanımı olacak.” 

 

MA / Mahmut Altıntaş 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version