Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Krizin perde arkası; kendisine yakın polisler hakkında soruşturma başlatılması Soylu’yu kızdırmış!

Soylu: Cumhurbaşkanımız ‘HDP’li belediyelerden rahatsızım’ dedi, 2 günde hepsine kayyım atadık


Adı mafya ve uyuşturucu baronlarıyla anılan eski İçişleri Bakanı Soylu’nun araçlarını iade edip dokunulmazlığının kaldırılması başvurusu yapmasının arkasında, iddiaya göre Soylu’ya yakın polisler hakkında başlatılan bir soruşturma var.

Söz konusu soruşturmanın, Soylu’nun İçişleri Bakanı olduğu ilk dönemde, aralarının iyi olmadığı bilinen İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yapan Mustafa Çalışkan’ın ve ailesinin usulsüz izletildiği ve dinletildiği gerekçesiyle başlatıldığı iddia ediliyor. İddiaya göre Çalışkan, Soylu’ya yakın bazı polisler tarafından o dönemde usulsüz takip edilmiş. İşte Soylu’nun bu olaya ilişkin başlatılan soruşturmaya tepki gösterdiği belirtiliyor.

Süleyman Soylu, geçtiğimiz haftalarda önce kendisine tahsis edilen üç makam aracını İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir binanın önüne bıraktırdı. Bakanlıkta kriz yaratan bu hareketin ardından da “İtibarsızlaştırma kampanyasıyla karşı karşıya kaldık!” açıklaması yaptı. Yetmedi, sonrasında dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne dilekçe verdi.

Şu anda AK Parti İstanbul Milletvekili olan Soylu, temmuz ayının ortasında makam araçlarını İçişleri Bakanlığı’na teslim etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldi. O süreçte yeni bir parti kuracağı ileri sürülen Soylu, iddiaları kesin bir dille reddetti. “Tayyip Erdoğan liderliğine itiraz ve yeni bir siyasi parti kurmak siyasi cinnettir.” açıklamasını yaptı.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın yazısına göre güvenlik bürokrasisi ve siyaset kulislerinde, Soylu’nun bu adımları atmasının sebeplerinden biri olarak, geçen mayıs ayında başlatılan bir soruşturmanın olduğu ileri sürülüyor. Bu soruşturmanın ise, Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olduğu ilk dönemde, İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yapan Mustafa Çalışkan’ın ve ailesinin usulsüz izletildiği ve dinletildiği gerekçesiyle başlatıldığı iddia ediliyor.

Mustafa Çalışkan, Soylu’yu eleştirmişti

İstanbul’da görev yaparken Soylu’yla yıldızı barışmayan Çalışkan, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in video yayınladığı dönemde verdiği bir demeçte, “Soylu’nun açıklamalarından toplum rahatsız!” demişti. Çalışkan, halen Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. Çalışkan’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden alındıktan sonra Soylu’ya yakın bazı polisler tarafından takip edildiği ileri sürülüyor. Bu iddiayla ilgili olarak Soylu’ya yakın polisler hakkında başlatılan soruşturmayı ise M.Ç. adlı 1. sınıf emniyet müdürü yürütüyordu.

Soylu döneminde ihraç edilmişti, Yerlikaya döneminde terfi aldı

2018 yılında ilçe emniyet müdürü olarak görev yaptığı sırada, Sarallar grubuna yönelik bir soruşturma yürüten ve daha sonra açığa alınıp ihraç edilen M.Ç., mahkeme kararıyla mesleğine geri döndü. 2023’teki genel seçimlerden sonra İçişleri Bakanı olarak atanan Ali Yerlikaya tarafından 1. sınıf emniyet müdürü yapılan M.Ç. Emniyet Başmüfettişi oldu.

İhraç edilmeden önce, Soylu’ya yakın olduğu belirtilen eski bir emniyet müdürü tarafından Sarallar operasyonuyla ilgili tehdit edildiği de iddia edilen M.Ç.’nin, Çalışkan’la ilgili soruşturmaya atanması, iddiaya göre kriz yarattı. Krizin ardından peşi sıra araç iadesi ve dokunulmazlık başvurusu yapan Soylu, Cumhurbaşkanı’yla görüşmesinde de bu konuyu gündeme getirdi.

Mayıs ayında başlatılan ancak bir süredir ilerlemeyen soruşturmayla ilgili, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın da rahatsız olduğunu ilgili makamlara bildirdiği öğrenildi. Soruşturma, Soylu döneminde meslekten ihraç edilen M.Ç.’den alındı. Bir Mülkiye Başmüfettişi görevlendirildi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version