Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KDP, ‘ikna hattı’ ve ‘ortak soruşturma odaları’ kurdu


DUHOK – Operasyonların ve saldırıların yoğunlaştığı Behdînan bölgesinde KDP’nin eliyle Türkiye istihbaratıyla birlikte “teslim ol” çağrıları için “ikna hattı”, gözaltına alınan yurttaşlar için de “ortak soruşturma odaları” kuruldu. 

 

Kurdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) her türlü desteğine rağmen Federe Kurdistan Bölgesi’ndeki operasyon ve saldırılarda istenilen sonuç alınamıyor. Kendi denetiminde olan bölgeleri Türkiye’nin askeri güçlerine açan KDP, sivil yerleşim yerlerinin bombalanarak boşaltılması, askeri üslerin artırılması ve yollarda kontrol noktalarının kurulmasına yaptığı öncülük tutmayınca yeni yöntemlere başvurdu. 1990’lı yıllarda çokça denenen ancak hiçbir şekilde sonuç alınmayan “teslim ol” çağrısının yeni versiyonu KDP eliyle yeniden devreye konuldu. Kürt sorununu demokratik ve barışçıl çözümü yerine bu tür girişimlerden medet uman AKP-MHP iktidarının talimatıyla KDP, operasyon bölgelerinde Türkiye istihbaratıyla birlikte “ikna hattı” kurdu. 

 

ÖZEL BİRİMLER KURULDU

 

Kürt halkının “işgal ve ilhak” olarak tanımladığı operasyon bölgelerinde “teslim ol” çağrıları için özel birimlerin oluşturulduğu öğrenildi. Sıcak bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden kaynaklardan edinilen bilgilere göre, KDP’nin bizzat içinde yer aldığı özel ekiplerce HPG güçlerine “Türk devletine teslim olmaları” çağrıları yapılıyor. Çağrılar, özel olarak hazırlanan telsiz frekanslarına giren araçlar tarafından yapılıyor. KDP’nin istihbarat servisi Parastin ve MİT, bu faaliyetleri özellikle operasyonun yoğun olduğu Behdînan bölgesinin Garê alanında yoğunlaştırıyor. 

 

BİRİMİN BAŞINDA ZÊBARÎ VAR

 

“İkna hattı” biriminin başında, Hewalgirî İstihbaratının Behdînan Sorumlusu ve aynı zamanda Hoşyar Zêbarî’nin yeğeni olan Şimal Zubeyr Mahmud ile Akrê-Şêxan Bölge Sorumlusu İslam Zêbarî bulunuyor. Telsiz frekanslarına girmek için hazırlanan özel araçlar, HPG güçlerinin bulunduğu güzergâhlarda sürekli devriye atıyor. Telsizlerden sık sık “teslim ol” çağrıları yapılıyor. 

 

KDP’LİLER TELSİZ BAŞINDA

 

Telsizlerden çağrılar yapan KDP’li birim üyelerinin, “Gelin görün biz burayı Türk devleti ile birlikte yönetiyoruz, siz de bunun bir parçası olmak istemez misiniz? İsterseniz gelirsiniz bizimle birlikte kalırsınız hep birlikte güzel Kurdistan’da mutlu yaşarız, isterseniz de Türk devletinin şefkatli kollarında bize söz verdikleri gibi size dokunmayacaklarını ve ailelerinizin yanına gidersiniz” sözleri dikkat çekiyor. 

 

‘ORTAK SORUŞTURMA ODALARI’

 

Yerel kaynaklar bölgedeki yeni bir gelişmeyi daha paylaştı. Aktarılan bilgilere göre, Federe Kurdistan Bölgesi’nde daha önce oluşturulan “ortak koordinasyon merkezi” ve “istihbarat paylaşım odası”ndan sonra bu kez de “ortak soruşturma odaları” kuruldu. Türkiye’de devletin baskısı sonucu Federe Kurdistan Bölgesi kentlerine giden yurttaşlar tek tek Asayiş merkezlerine çağrılarak, gözaltına alınıyor. Gözaltına alınanlar, “ortak soruşturma odaları”nda Türkiye istihbarat elemanlarının da katılımıyla sorgulanıyor. Kendilerine, iş yaşamlarına ve ailelerine dönük birçok soru soruluyor. 

 

‘AJAN AĞI’ PLANI 

 

KDP ve Türkiye istihbaratının bölgede “ajan ağı kurmak” için çalışmalarına hız verdiği belirtiliyor. Plan kapsamında, kullanılan teknik cihazlar üzerinden yurtsever kişilerin bilgilerine ulaşılıyor. Ele geçirilen bilgiler analiz edildikten sonra şantaj ve tehdit amaçlı kullanılıyor, “ajan” dayatmalarında bulunuluyor. Özellikle Behdînan bölgesinde yapılan kimlik kontrolleri, köy baskınları, gözaltı ve tutuklamalar bu planın birer paçası olarak işliyor. 

 

MA / Erdoğan Altan

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version