Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kayyıma karşı direniş sürüyor: Savaşa karşı ses yükseltelim


İSTANBUL /İZMİR – İrade gaspına karşı başlatılan nöbet eylemi kapsamında İstanbul ve İzmir’de bir araya gelenler, ortak mücadelenin önemine vurgu yaparak savaşa karşı ses yükseltme çağrısı yaptı. 

 

Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı başlatılan “İradeye saygı” nöbetleri devam ediyor. 

 

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin bu kapsamda Beyoğlu’nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlattığı nöbet 59’uncu gününde devam etti. Çok sayıda siyasi parti, sendika, kurum ve kuruluş temsilcisinin destek verdiği eylemde “Kayyım defol” tişörtü giyildi. Kürtçe, İngilizce, Arapça ve Türkçe olmak üzere 4 dilde “Kayyım defol” dövizi ve “Bijî berxwedana zindana”, “Kayyım defol”, “Kayyım gaspına geçit vermeyeceğiz”, “Bijî berxwedana Colemêrg’ê” dövizleri taşındı. Ayrıca eylemde Kürtçe, Türkçe, İngilizce, Arapça yazılı “Colemêrg ya me ye” ve “Diren Hakkari, İstanbul seninle” pankartı açıldı. Kürtçe ve Türkçe şarkıların çalındığı eylemde, katılımcılar alkışlar ve zılgıtlarla şarkılara eşlik etti.

 

Eylemde “Bijî berxwedana Colemêrgê”, “Direne direne kazanacağız”, “Kayyım gidecek biz kalacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Jin jiyan azadî”,  sloganları atıldı.

 

Nöbet eyleminde, İktidar sadece kayyım politikalarıyla değil, dört parçada Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmanın hedeflendiğine dikkat çekilerek, KDP’nin tutumu eleştirildi. 

 

DEM Parti Bağcılar İlçe Yöneticisi Hüseyin Balaban kayyım politikalarının hukukla izah edilemeyeceğini vurguladı. Balaban, her gün televizyonlarda halkın iradesinden bahseden Erdoğan’ın her türlü hukuksuzluğu uygulayarak Kürt halkının iradesini gasp ettiğini söyledi.  Balaban, “Halk bu gerçekleri biliyor ve gerçeğin farkında.  Ülkenin bekası denilerek Kürt halkının her şeyine saldırıyorlar. Bu hükümet iktidara geldiği günden beri bu ‘ülkede beka sorunu var’ diyor. Eğer bir ülke açık bir cezaevine dönüştürülmüş ise ülkenin temelinde sorun var demektir” diye konuştu.

 

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

 

Barış Annesi Sabiha Bozan da, “Biz halkın iradesinin halka teslim edilmesi için ve Eşbaşkan Mehmet Sıddık Akış’ın serbest bırakılmasını istiyoruz. Elinizi Kürt halkının iradesinden çekin” dedi.Barış ve özgürlüğün tüm halklar için gerekli olduğunu belirten Bozan, birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

 

Sultanbeyli İlçe Eşbaşkanı Hacı Erbek ise kayyım politikalarının Kürt halkının iradesine yapılan bir saldırı olduğunu söyledi. Kayyım politikasının sadece belediyelere değil tüm yaşam alanlarına uygulandığını belirten Erbek “Kürtler uygulanan bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Hukuku uygulayın yada ya da uygulamalarınızı hukuka göre yapın. Çünkü Kürt halkına yapılan bu adaletsizlikleri hukukla izah edemezsiniz. Bu halkına yapılanlar siyasi bir soykırımdır.  İzmir ve Antalya’da uygulanan hukuk Kürdistan’da uygulanmıyor, Kürtler halk olarak kabul etmiyor. Bu nedenle sadece bu meydanda yaptığımız eylem ve mücadele sadece Kürt halkının adalet arayışı olmamalı. Bu sorun bütün siyasi partileri sorunudur” dedi.

 

İZMİR 

 

Tevgera Jinên Azad (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Platformu’nun (SMF) kayyıma karşı başlattığı “İradaye saygı” nöbeti bu hafta Konak tramvay durağında yapıldı. İmzacı olan kurumların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, “Kayyım darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyıma karşı nöbetteyiz” pankartı açılarak, sık sık “Kayyım darbedir, darbeye hayır”, “Hakkari halkı yalnız değildir” ve “Eşit özgür demokratik bir Türkiye” sloganları atıldı.

 

‘KAYYIMI KABUL ETMEYECEĞİZ’

 

Açıklamada konuşan Yeşil Sol Parti Meclisi üyesi Erol Çırak, kayyımın bir darbe siyaseti olduğunu belirterek, “Demokratik siyasette başarı elde etmeyen iktidar kayyım atayarak, halkın iradesini gasp ediyor. Kürt halkının iradesine tekrar tekrar atanan kayyım kabul edilebilir değil. Sandık iradesine herkes saygı duymaldır. zorba bir güç ile kayyım siyaseti hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version