Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanada, Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi getirdi

Kanada, Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi getirdi


ANDREJ IVANOV / AFP

Kanada Başbakanı Justin Trudeau Pazartesi günü Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanacağını açıklayarak, ABD’nin önlemlerine paralel bir adım attı.

Dünyanın en büyük elektrikli araç (EV) ihracatçılarından biri olan Çin’i çevre ve çalışma standartları gibi alanlarda “diğer ülkelerle aynı kurallara göre oynamamakla” suçlayan Trudeau, Çin’den ithal edilen çelik ve alüminyum ürünlerine yüzde 25 ek vergi uygulanacağını da açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği geçtiğimiz aylarda Çin menşeli elektrikli araçlara sırasıyla yüzde 100 ve yüzde 38 oranında gümrük vergisi getirmişti.

Kanada’nın otomobil üretim endüstrisi 125 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Ottawa elektrikli araçlara geçişi desteklemek ve yerli elektrikli batarya tedarik zincirini güçlendirmek için milyarlarca dolar harcadı.

Elektrikli araç ek vergisi, yüzde 6,1’lik mevcut ithalat vergilerine ek olarak, 1 Ekim’den itibaren Çin’in elektrikli ve bazı hibrit binek otomobillerine, kamyonlarına, otobüslerine ve teslimat kamyonetlerine uygulanacak.

Bunun yanı sıra Ottawa, elektrikli araç teşvikleri için uygunluğu Kanada’nın serbest ticaret anlaşması yaptığı ülkelerde üretilenlerle sınırlandıracak ve bu da Çin’i hariç tutacak.

Çin’den ithal edilen çelik ve alüminyum ürünlerine uygulanan ek vergi 15 Ekim’de yürürlüğe girecek.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version