Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İstanbul ve İzmir’de kayyım nöbeti: Kazanan Kürt halkı olacak


İZMİR/ İSTANBUL – İstanbul ve İzmir’de süren nöbetlerde, kayyımın Anayasa’yı ortadan kaldıran bir darbe girişimi olduğu belirtilerek, “Kazanan Kürt halkının mücadelesi olacak” denildi.

 

Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyıma karşı nöbet eylemleri sürüyor. İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen nöbetlerde, ortak mücadele çağrısı yapıldı. 

 

İSTANBUL

 

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Beyoğlu’nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlattığı nöbet 53’üncü gününde devam etti. Çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin yer aldığı eylemde “Kayyım defol” yazılı tişörtler giyildi. Kürtçe, İngilizce, Arapça ve Türkçe olmak üzere 4 dilde “Kayyım defol” “Bijî berxwedana zindanan”, “Kayyım gaspına geçit vermeyeceğiz”, “Bijî berxwedana Colemêrg’ê” dövizlerinin taşındığı eylemde, ayrıca Kürtçe, Türkçe, İngilizce, Arapça yazılı “Colemêrg ya me ye” ve “Diren Hakkari, İstanbul seninle” pankartı da açıldı. Eylem boyunca sık sık, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “ Kayyım gidecek biz kalacağız”, “Direne direne kazanacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bîjî berxwedana zindana”, “Jin jîyan azadî” sloganları atıldı.

 

‘KÜRT HALKININ MÜCADELESİ KAZANACAK’

 

Nöbette ilk olarak söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sancaktepe İlçe Eşbaşkanı Çetin Yıldız, Kürt halkının geçmiş tarihten bu yana sıkça soykırım ve işgal politikalarıyla karşı karşıya kaldığını belirtirken, irade gaspının da söz konusu politikaların bir parçası olduğunu vurguladı. Yıldız, “Kayyım zihniyeti Kurdistan coğrafyasında işgal politikalarıyla kendini var etmek için çalışıyor. Ancak Kürt halkı tüm bu politikalara rağmen direnişini ve mücadelesini sürdürmüştür. AKP- MHP ergenekonu, cezaevleri başta olmak üzere Kurdistan’da her türlü kirli siyaseti sürdürüyor. Ancak Kürt halkı yaşamın her alanında direndi ve duruşunu ortaya koydu. Cezaevleri başta olmak üzere yaşamın tüm alanında direnen Kürt halkının mücadelesi kazanacaktır. Tüm demokratik kitle örgütünü bu mücadeleye ve direnişe ortak olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Konuşmaların ardından Kürtçe stranlar eşliğinde halaya duran kitle, alkış, zılgıt ve sloganlarla eylemlerini sonlandırdı.

 

İZMİR  

 

Tevgera Jinên Azad (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Platformu’nun (SMF) kayyıma karşı başlattığı “Adalet Nöbeti”ni bu hafta Kıbrıs Şehitleri Caddesi ÖSYM önünde bir araya gelerek, Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yürüyüş gerçekleştirdi. Dem Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ile çok sayıda kurum temsilcisi ve yurttaşın katıldığı yürüyüşte, ”Kayyıma karşı adalet nöbetindeyiz” yazılı önlükler giyildi. Eylemde, “Kayyım darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyıma karşı nöbetteyiz” pankartı açılarak, sık sık “Kurdistan halkı yalnız değildir”, “Bijî berxwedana Colemêrg’ê”, “Kayyım darbedir, darbeye hayır” ve “Hakkari diren İzmir seninle” sloganları atıldı.

 

‘BUGÜN COLAMÊRG’E YARIN HERKESE YAPILABİLİR’

 

Yürüyüş sonrası açıklama yapan İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Colemêrg belediyesine atanan kayyım ile birlikte Anayasayı ortadan kaldıran bir darbe girişimi ile karşı karşıya olduklarını belirterek, Türkiye halklarının bu irade gaspına karşı Kürt halkıyla birlikte mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi. Akın, “Colemêrg halkının iradesini gasp etmek demek seçimi ortadan kaldırmak demektir. Yurttaşlık hakkının ortadan kaldırmak demektir. Bugün Colemêrg yapılan yarın herkese yapılabilir. O nedenle hak ve adalet arayışımız devam edecek” dedi. 

 

CAN ATALAY KARARI

 

Akın, TİP Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin vekilliğin düşürülmesinin hukuksuz olduğuna dair verdiği karara dikkati çekerek, “Anayasa Mahkemesi, kararın yok hükmünde olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı bile tanımayan bir hükümet ile karşı karşıyayız. Bu şu anlama geliyor. Kimsenin bu Anayasa’da demokratik hakkı kalmamış demektir. Her an herkesin başına herşey gelebilir. Öylesine bir otoriter rejim ile karşı karşıyayız. O nedenle mesele sadece Colemêrg belediyesine atanan kayyım değildir” diye konuştu. 

 

Eylem çekilen halaylarla son buldu.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version