Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran: İsrail’in Tahran’daki Haniye suikastı, ABD’nin izni ve istihbarat desteği olmadan gerçekleşemezdi

İran: İsrail'in Tahran'daki Haniye suikastı, ABD'nin izni ve istihbarat desteği olmadan gerçekleşemezdi


– İsrail’in Tahran’da Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’ye düzenlediği suikast hakkında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “Müdahil veya önceden bilgi sahibi olmadıklarını” söylerken, İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Washington’ı “suç ortaklığıyla” itham etti.

CEZAYİR, RUSYA, ÇİN’İN ÇAĞRISIYLA BMGK TOPLANDI

İran’ın talebi ve Cezayir, Rusya, Çin’in çağrısıyla BM Güvenlik Konseyi, Haniye suikastını görüşmek üzere bu akşam acilen toplandı. Bu vesileyle İran’ın BM Daimi Temsilciliği, BM Güvenlik Konseyi’ne mektup gönderdi. Mektupta “Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’yi öldüren İsrail füze saldırısı, ABD’nin izni ve istihbarat desteği olmadan gerçekleşemezdi” denildi.

‘BMGK, İSRAİL’E HESAP SORMALI’

Mektupta şu vurgular yapıldı:

“Bölgedeki İsrail rejiminin stratejik müttefiki ve başlıca destekçisi olarak ABD’nin bu korkunç suçtaki sorumluluğu göz ardı edilemez. Bu eylem, ABD’nin izni ve istihbarat desteği olmadan gerçekleşemezdi.”

“Üst düzey bir resmi konuğu hedef alan böylesine iğrenç bir suç, İran İslam Cumhuriyeti’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğünün ciddi bir ihlali olduğu kadar uluslararası hukukun aleni ihlalidir.”

“BM Güvenlik Konseyi’ni, İsrail’in saldırgan eylemlerinden sorumlu tutulmasını sağlamak için potansiyel yaptırımlar ve diğer önlemlerin uygulanması dahil olmak üzere derhal harekete geçmeye çağırıyoruz.”

‘UYGUN YANIT VERME HAKKIMIZI SAKLI TUTUYORUZ’

İran Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinden “ABD’nin de sorumlu olduğu” dile getirildi:

“İran Dışişleri Bakanlığı, ABD hükümetinin, İsrail rejiminin işgal ve soykırım politikasını sürdürmesinin destekçisi ve suç ortağı olarak bu iğrenç terörist eylemin gerçekleştirilmesindeki sorumluluğunu vurgulamaktadır.”

Açıklamada, “İran’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef alan terör eylemine uygun yanıt verme hakkını saklı tuttuğu” dile getirildi.

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri de “uluslararası hukuk ve BM Şartı’nın, İran’ın ulusal güvenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali” vurgusu yaparak “uygun yanıt verme hakkını saklı tuttuklarını” belirtti. (Sputnikglobe, İRNA, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version