Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İntihar olaylarının arttığı Semsûr için önlem çağrısı


SEMSÛR – Depremin vurduğu Semsûr’da artan intihar olaylarına dikkati çeken SES Semsûr Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Aydın, “İntiharlara karşı anlamlı ve etkili politikalar geliştirilmesi gerekmektedir” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Semsûr Şubesi, Semsûr’da son dönemde artan intihar vakalarının araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda basın toplantısı gerçekleştirdi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu binasında yapılan toplantıda konuşan SES Semsûr Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Aydın, “İntiharlara karşı anlamlı ve etkili politikalar geliştirilmesi gerekmektedir” dedi.

TÜİK’in 14 Haziran 2024 tarihinde açıkladığı verilere göre en fazla intihar vakalarının yaşandığı kentlerin başında Semsûr’un geldiğini belitten Aydın, “İntihar ciddi bir Halk Sağlığı sorunudur. Böylesi büyük bir halk sağlığı sorununu görmezden gelemeyiz. Sorunların araştırılması ve çözüm yollarının geliştirilmesi önemi her geçen gün artmaktadır. Artan intihar vakaları hepimizin canını derinden acıtmaktadır. Demokratik kitle örgütleri, emek örgütleri olarak tüm toplumu derinden sarsan böylesi önemli bir sorunu kendi önümüze koyduk. Sebepleri ile birlikte intihar vakalarını biraz düşünmek ve bir halk sağlığı sorunu olan intiharı önlemek için Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak her kriz döneminde nasıl sahada olduysak artan intihar vakalarını önlemek için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HALA YAKINLARINA ULAŞAMAYANLAR VAR’

Semsûr’da 6 Şubat’ta yaşanan depremden sonra intihar olaylarının arttığına dikkat çeken Aydın, “Bazı ailelerden geriye sadece 1 kişi kaldı ve Adıyaman’da yakın kaybı olmayan aile yok gibi. Binlerce ceset görüldü. Geleneksel olmayan şekilde gömülmeler oldu. Herkesten bir ölüm hikayesi, yaşam mücadelesi hikâyesi oluştu.  Aynı zamanda uzuv kaybı yaşayanlar var. Enkazların altında saatler, günler sonra çıkartılanlar oldu. Hala yakınlarına ulaşamayanlar var. Hiçbir şey yitirilmese dahi 6 Şubat depremi başlı başına bir travma haliydi. Yitirdiklerimiz ile birlikte Adıyaman’da yaşam zorlaştı. Depremin ilk günlerinde aç, susuz, karın, yağmurun altında günlerce beklediler. Günler sonra çadır kentlerde, konteyner kentlerde yaşam başladı. Alışık olmayan bir yaşam şekli ve bu yaşam şeklinin kendisi ile birlikte getirdiği birçok sorun ile karşılaşıldı” diye konuştu.

 ‘DAHA ETKİLİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI’

İntihar olaylarına dair önleyici önlemlerin biran önce alınması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Devletin ve belediyelerin vakit kaybetmeden sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve meslek odalarıyla iş birliği içinde, özelde intiharı önleme, genelde ise koruyucu-önleyici sağlık hizmeti konusunda daha etkili çalışmalar yapması gerekmektedir.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version