Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İnstagram yasağı kaldırıldı; META, Erdoğan hükümetine boyun mu eğdi?

İnstagram yasağı kaldırıldı; META, Erdoğan hükümetine boyun mu eğdi?


İnstagram’a erişim yasağı Cumartesi günü akşam saatlerinde META ile Türkiye arasında sağlanan anlaşmanın ardından kaldırıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos’ta ‘katalog suçlara uymadığı’ gerekçesiyle Instagram’a erişim engeli getirmişti. Ancak META ile Türkiye hükümeti arasında yapılan anlaşmada, şirketin daha birçok konuda taviz verdiği görüldü.

Terör tanımını Türkiye belirleyecek

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)’nın aktardığına göre, META ve hükümet arasındaki anlaşma; ciddi suçlarla ilgili içeriklerin kaldırılması, kullanıcı hesaplarının önceden uyarı yapılmadan devre dışı bırakılmaması gibi konuları da kapsarken Türkiye’nin terörist gruplar olarak kabul ettiği örgütlere ait hesapların kapatılması konusunda verilen taviz dikkat çekti.

10 Ağustos akşamı META’nın Türkiye’nin şartlarına uymayı kabul ettiğini açıklanırken yeni kurallara göre Türkiye’nin terör örgütü olarak tanımladığı gruplara ait veya bu grupları destekleyen hesaplar platformdan kaldırılacak. Instagram böylece, ABD yada AB ülkeleri tarafından terör örgütü olarak tanımlanmamış olsalar bile, Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği gruplar ile ilgili içeriklerini engellemeyi kabul etti.

Türkiye vatandaşlarının hesapları uyarılmadan kapatılamayacak

Anlaşmaya göre; içerik denetimi açısından, kullanıcı hesapları uyarı yapılmaksızın devre dışı bırakılmayacak ve Türkiye’deki kullanıcıların haklarına saygı gösterilecek. Uyarı yapılmaksızın kaldırılan hesaplar derhal eski haline getirilecek.

Anlaşma ayrıca, herhangi bir yasal sorun olması durumunda ilgili makamlarla iletişimin sürdürüleceğini de öngörüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, META ile hükümet arasında varılan mutabakat uyarınca, başta katalog suçlar kategorisine girenler olmak üzere, suç teşkil ettiği düşünülen içerikler derhal kaldırılacak.

Katalog suçlar arasında intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’da belirtilen suçlar ve yasa dışı bahis suçları yer alıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version