Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail’in Yemen’deki Hudeyde Limanı’na saldırısı ‘olası savaş suçu’

İsrail, misilleme için Yemen’e saldırdı; Hudeyde limanı alevler içinde kaldı


AFP

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in geçen ay Yemen’de isyancıların elindeki Hudeyde Limanı’na düzenlediği hava saldırısının milyonlarca kişiye gıda ve yardım ulaştırılmasını tehdit eden “olası bir savaş suçu” olduğunu söyledi.

Yemen’in İran destekli Husiler tarafından kontrol edilen batıdaki liman kenti Hudeyde’ye 20 Temmuz’da düzenlenen saldırı, isyancıların İsrail’in ticari merkezi Tel Aviv’e düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısının sorumluluğunu üstlenmesinden bir gün sonra gerçekleşmişti.

HRW, saldırılarda “en az altı sivilin” öldüğünü ve “en az 80 kişinin de yaralandığını” söyledi.
Hak örgütü Hudeyde limanının “Yemen halkına gıda ve diğer ihtiyaç maddelerinin ulaştırılmasında kritik öneme sahip olduğunu” kaydetti.

Hasarın “gıda ve insani yardım için limana bel bağlayan milyonlarca Yemenli üzerinde uzun vadeli bir etkisi olabileceği” belirtildi. HRW, “Saldırıların sivillere ve sivil nesnelere orantısız zarar verdiği görülmüştür. Savaş kanunlarının kasten, yani bilerek ya da pervasızca ciddi şekilde ihlal edilmesi savaş suçudur” dedi.

Kasım ayında Husiler, Gazze’deki Filistinlilerle dayanışma göstermek amacıyla Kızıldeniz’deki gemilere saldırmaya başladı. Husiler savaşın başlamasından bu yana İsrail’in diğer liman kentlerine de saldırılar düzenledi.

Yemen 2014 yılından bu yana İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan hükümet arasında yıkıcı bir çatışmanın içinde.

Çatışmalar doğrudan ya da dolaylı olarak yüz binlerce insanın ölümüne neden oldu ve dünyanın en kötü insani krizlerinden birini tetikledi.

HRW, İsrail’in Hudeyde’ye yönelik saldırılarının isyancıların elindeki bölgelerde yaşayan milyonlarca Yemenli için koşulları daha da kötüleştirme riski taşıdığını söyledi. Açıklamada, “Yemenliler on yıldır süren çatışmaların ardından zaten yaygın bir açlık çekiyor. Bu saldırılar onların acılarını daha da arttıracak” denildi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version