Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İmralı’dan haber alamama hali 42’nci ayında


İSTANBUL – İmralı’da tutulan Abdullah Öcalan’dan haber alamama hali 42’nci ayına girerken, avukatların görüşme talebiyle bu süreçte yaptıkları 587 başvuru sonuçsuz kaldı.

 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan haber alamama hali 42’nci ayına girdi. Avukatları, en son 7 Ağustos 2019 tarihinde müvekkilleriyle görüşebilmişti. Abdullah Öcalan’ın ailesiyle yüz yüze görüştüğü en son tarih 3 Mart 2020 olurken, en son telefon görüşmesini ise 25 Mart 2021 tarihinde kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı ve yarıda kesilen görüşme oldu. Kesintili telefon görüşmesinin ardından Abdullah Öcalan’dan haber alınamadı. Abdullah Öcalan’ın yanı sıra cezaevindeki diğer tutsaklar Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar’dan da 42 aydır hiçbir şekilde haber alınamıyor. 

 

587 BAŞVURU SONUÇSUZ KALDI

 

Uluslararası hukuk literatüründe “incommunicado” olarak nitelendirilen mutlak tecrit sürerken, avukat ve ailelerin görüşme girişimleri de devam ediyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları ile aileler, her hafta görüşme talebiyle hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne yeni başvurularda bulunuyor. Abdullah Öcalan ile son temasın sağlandığı 25 Mart 2021 tarihinden bu yana Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi’ne 405’i avukat, 182’si aile olmak üzere toplam 587 başvuru yapıldı. Ancak yapılan tüm bu başvurular ya yanıtsız bırakıldı ya da gerekçesi belirtilmeyen “disiplin cezaları” olduğu gerekçesiyle reddedildi.

 

NOBEL ÖDÜLLÜ İSİMLERDEN ÇAĞRI

 

İmralı’dan haber alama haline karşı uluslararası alanda girişimler de sürüyor. 10 Ekim 2023 tarihinde 74 ülkenden aydın, yazar ve akademisyenlerin öncülüğünde “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununda Demokratik Çözüm” sloganıyla kampanya başlatıldı. Öte yandan Nobel Ödüllü 69 isim, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AK BK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve BM İnsan Hakları Komitesi’ne (OHCHR) mektup yazdı. Aynı isimler ardından ise Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı. Erdoğan’a gönderilen mektupta, PKK Lideri’nin serbest bırakılması ve Kürtlerle yaşanan çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesi çağrısında bulunuldu.

 

AVRUPA KONSEYİ’NE ‘UMUT HAKKI’ BİLDİRİMİ

 

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AK BK) ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2014 yılında Abdullah Öcalan’ın şartlı salıverilme hakkında sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesine (umut hakkı) dair verdiği “ihlal” kararını 3 yıl aradan sonra tekrardan gündemine alma kararı aldı. Bakanlar Komitesi’nin bu kapsamda 17-19 Eylül tarihleri arasında yapacağı toplantı öncesi Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) da komiteye yazılı bildirimde bulundu. Bildirimde, AİHM’in ihlal kararı hatırlatılarak, Türkiye’ye gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması için çağrıda bulunulması talep edildi.

 

AVUKATLARDAN CPT’YE BAŞVURU

 

Asrın Hukuk Bürosu avukatları da müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan ve İmralı’da bulunan diğer 3 tutsak için Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) yeni bir başvuruda bulundu. 1 Mayıs-30 Temmuz 2024 tarihlerini kapsayan gelişmelere yer verilen raporda, avukatlar İmralı için uygulanmayan prosedürün yakın zamanda Azerbaycan’a uyguladığına dikkati çekerek, İmralı’nın ivedilikle ad hoc (özgün) ziyaret edilmesini talep etti.

 

DEM PARTİLİ ÖCALAN’DAN İMRALI BAŞVURUSU

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Rîha Milletvekili Ömer Öcalan ise, Abdullah Öcalan’la görüşme talebiyle hem Adalet Bakanlığı’na hem de Cumhurbaşkanlığı’na bir başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne faks ve posta yoluyla başvuruda bulunan DEM Partili Öcalan, Abdullah Öcalan’ın avukat ve ailesiyle görüştürülmemesine dikkati çekti. 

 

MA / İbrahim Irmak 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version