Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İmamoğlu Çewlîg için uyardı: 7 ve üzeri deprem bekleniyor


XARPÊT – Dep Doğa ve Kültür Festivali’nde düzenlenen panelde konuşan Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Şefik İmamoğlu, Çewlîg için 7 ve üzeri deprem uyasında bulundu. 

 

Xarpêt’in Dep (Karakoçan) ilçesinde düzenlenen 1’inci Dep Doğa ve Kültür Festivali ikinci gününde devam ediyor. Festivalin ikinci gününde Gerok Ma Golpar (Gülpınar) mahallesinde çocuk atölyesi düzenlendi. Ardından Belediye Konferans Salonu’nda “Deprem” adıyla panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Helin Bozarslan’ın yaptığı panelde Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Şefik İmamoğlu, Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği yöneticisi Abbas Azizoğlu birer sunum yaptı. 

 

‘BÜYÜK DEPREMLERDEN SONRA DA RİSK DEVAM EDİYOR’

 

Doç. Dr. Mehmet Şefik İmamoğlu, Erzîngan depreminde yaklaşık 40 bin yurttaşın öldüğünü hatırlattı. Bir yerde depremlerin oluşmasından sonra, o bölgede depremlerin hiçbir zaman bitmediğini aktaran İmamoğlu, “Çêrme, Çewlîg ile Kanireş’in olduğu alan halen büyük bir sismik boşluk oluşturuyor. En son 1789 yılında büyük bir deprem meydana gelmiş. Ve şuanda büyük bir sismik boşluk olarak tehlike oluşturuyor. Karlıova- Bingöl arasında 65 kilometrelik alan 1966’da kırılmış, fakat şuanda Yedisu Vadisi boyunca orada bir sismik boşluk var ve orada bilim insanları, 7’nin üzerinde olabilecek büyük bir deprem bekliyor” ifadelerini kullandı.

 

Bu depremin ne zaman olacağının bilinmediğini dile getiren İmamoğlu, bölgenin büyük bir deprem riskinin yüksek olduğu yerlerden olduğunu söyledi. İmamoğlu, “Bölgede yapılan bütün binalarda, yapılarda mutlak suretle deprem tedbirlerine uyulması lazım. Deprem bölgesine yapılacak yapılar zemin etüdünden tutun, bina yapım kalitesine göre hepsinin eksiksiz yapılması lazım” diye konuştu. 

 

Ardından söz alan Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği’nden Abbas Azizoğlu, insanların kapitalist düşünce mantığıyla doğaya yaklaşmasından kaynaklı doğan olaylarının önlenemeyecek duruma geldiğini ifade etti. Bu olayların sonuncusunun 6 Şubat depreminde yaşandığını hatırlatan İmamoğlu, “6 Şubat depremlerini kimileri fıtrat olarak değerlendirebilir, biz hiçbir zaman bunu bu şekilde değerlendirmiyoruz. ‘Unutmayacağız’ diyoruz ve affetmeyeceğiz. Çünkü bu sonuçlara evirilmesinin temel mantığı maalesef bugünkü kapitalist üretim mantığından kaynaklı yaklaşımlardır. İnsanların doğaya karşı yaklaşımı ve var olan bir doğa olayını felakete dönüşmesini sağlamaya katkı sunmalarından kaynaklanıyor. İşte tam bu noktada bizler bu afetleri veya doğa olaylarının olacağını biliyoruz, ama bu olayların felakete dönüşmemesini sağlamak bizim elimiz de. Tam da bu noktada afet yönetiminin önemi ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu. 

 

‘RİSKİ YÖNETEBİLİRSEK FELAKETLERİ ÖNLEMİŞ OLURUZ’

 

Dep’in de bulunduğu bölgenin deprem bölgesi oluğunu hatırlatan Azizoğlu, “Şuanda özellikle Dep bir deprem bölgesi, bundan kaynaklı depremin olmasını beklemeden şuan acilen Dep’te risk içeren alanlarda, riski iyi yönetmemiz gerekiyor. Risk dediğimiz şey nedir? Binanın kontrolü, yapıların denetiminin yapılması yapı denetimin çok etkin bir şekilde çalışmalarını yürütmesi varsa hasarlı binalar, onların güçlendirilmesi, yıkılması gereken varsa yıkılması gerekiyor. Yeni yapılan binalarında özelikle depreme dayanıklı bir şekilde yapılması gerekiyor. Tam bu noktada bu riski yönetebilirsek olası gerçekleşecek depremleri yaratacağı felaketleri önelmiş oluruz” diye belirtti. 

 

Festival, “Kültürel Soykırım” isimli panel ile devam ediyor. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version