Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İktisatçı Mahfi Eğilmez uyardı: “Ekonomi stagflasyona gidiyor; sonraki adım slumpflasyon!”

TÜİK: İstihdam azaldı, gerçek işsizlik oranı arttı


İktisatçı Mahfi Eğilmez, yüksek enflasyon, yüksek işsizlik ve durgunluğun aynı anda yaşandığı ‘stagflasyona’ doğru gittiğini söyledi. Eğilmez, “Sanayi üretimi düşüyor, işsizlik yükseliyor. Ekonomi stagflasyona gidiyor.” ifadelerini kullandı.

Haziran ayında işsizlik oranı 13 ayın zirvesine çıktı. Sanayi üretimi ise yıllık bazda yüzde 4,7 oranında daralırken son 16 ayın en büyük düşüşünü kaydetti. İktisatçı Mahfi Eğilmez, bu verilerin ekonomiyi stagflasyona doğru sürüklediğini belirtti.

Bir takipçisinin, söz konusu paylaşımının altına, “Hocam faizi artırdılar, sıkılaşmaya devam ediyoruz önce ki yıllarda bunları istiyordunuz şu an problem nedir ki hala bu beladan kurtulamıyoruz..” sorusu üzerine ise Mahfi Eğilmez, şunları yazdı: “Eksik söylüyorsunuz. Ben enflasyonu çözebilmek için faizin gerekli olduğunu ama tek başına yeterli olamayacağını söyledim hep ve dedim ki faizin yanında başta hukukun üstünlüğü, demokrasiye dönülmesi ve bilimsel yaklaşımlara dayanılması olmak üzere yapısal reformlar gerekli.”

“Slumpflasyon riskini masada görüyor musunuz değerli hocam? Ekonomi enflasyonu yaşarken küçülebilir mi?” sorusuna ise şu karşılığı verdi: “Evet Olcay Hocam, gidiş o yönde. Yani önce stagflasyon ve ardından slumpflasyon.“

STAGFLASYON NE DEMEK?

Stagflasyon, bir ekonomide yüksek enflasyon, yüksek işsizlik ve durgun ekonomik büyümenin aynı anda gerçekleştiği bir durumdur. Bu terim, “stag” (stagnasyon, durgunluk) ve “enflasyon” kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.

Normalde, ekonomik teoriye göre enflasyon ve işsizlik arasında ters bir ilişki olduğu düşünülür; yani düşük işsizlik yüksek enflasyona, yüksek işsizlik ise düşük enflasyona yol açar.  (Mantık şu; işsizlik yüksekse insanların harcayacak parası yoktur ve fazla harcama yapamaz. Bu durumda talep düşeceği için enflasyon da düşer) Ancak stagflasyon, bu iki olumsuz durumun aynı anda ortaya çıkmasıyla ekonomi için ciddi bir sorun teşkil eder.

Slumpflasyon, stagflasyona benzer, ancak daha çok ekonomik durgunluk vurgusuyla ayrılır. Stagflasyon terimi genellikle durgun ekonomik büyümeyle birlikte yüksek enflasyonu ifade ederken, slumpflasyon terimi ekonomik küçülme (resesyon) sırasında yaşanan enflasyon durumunu ifade edebilir.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version