Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İklim değişikliğinden kaynaklı ölümler üç katına çıkabilir

İklim değişikliğinden kaynaklı ölümler üç katına çıkabilir


Damien MEYER / AFP

Lancet Public Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Avrupa’da sıcaktan kaynaklanan ölümler yüzyılın sonuna kadar üç katına çıkabilir. Sıcaklık kaynaklı ölümlerin İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi güney Avrupa ülkelerinde orantısız bir şekilde artabileceği tahmin ediliyor.

Araştırmacılar, küresel ısınmanın 3 santigrat derece ya da 4 santigrat derece gibi felaket boyutlarına ulaşması halinde, sıcaktan ölenlerin sayısındaki artışın soğuktan ölenlerin sayısındaki düşüşü büyük ölçüde geride bırakacağı sonucuna vardı.

Araştırmacılar, sonuçların iklim değişikliğinin özellikle sıcak hava dalgaları sırasında halk sağlığı sistemleri için “benzeri görülmemiş zorluklar” oluşturabileceğini gösterdiğini söyledi.

Çalışmanın yazarlarından Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nden David García-León, “İklim ısındıkça ve nüfus yaşlandıkça, soğuktan kaynaklanan ölümler sadece biraz azalırken, sıcaktan kaynaklanan ölümlerin çok daha fazla olması bekleniyor” dedi.

Bugün Avrupa’da sıcağa bağlı ölümlerin sayısı 44 bin iken, sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 3 derece üzerine çıkması halinde sıcak hava yılda 129 bin kişinin ölümüne yol açabilir.

Ancak araştırmaya göre, dünya liderleri 1,5 derecelik küresel ısınma hedefine ulaşsa bile, Avrupa’da soğuk ve sıcaktan kaynaklanan yıllık ölüm sayısı bugün 407 bin iken 2100 yılında 450 bine yükselebilir.

Avrupa’da sıcaktan kaynaklanan doğrudan ölümlerin üç katına çıkacağı öngörüsünün “resmin tamamını yansıtmadığını” belirten Thomson, aşırı sıcakları düşükler ve daha kötü ruh sağlığıyla ilişkilendiren araştırmalara işaret etti.

Thomson, “Bir de dolaylı etkiler var. Aşırı sıcak olaylarının mahsul kıtlığına, orman yangınlarının yıkımına, kritik altyapıya zarar vermesine ve ekonomiyi vurmasına nasıl yol açabileceğini daha önce gördük – bunların hepsinin hayatlarımız üzerinde zincirleme etkileri olacaktır.” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version