Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İhracatçılar rahatsız: “Doların 33 lira olmasıyla 37 lira olması arasında fark yok; yap 37 lira!”

İhracatçılar rahatsız: “Doların 33 lira olmasıyla 37 lira olması arasında fark yok; yap 37 lira!”


İhracatçıların doların baskılanmasından rahatsız. İhracatçılara göre kur an itibariyle 37 lira civarında olmalı. “Doların 33 lirayla 37 lira olması arasında bir fark yok!” diyen
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Türkiye pahalı değil, çok çok pahalı. Türkiye’de şu anda en ucuz şey döviz. Karpuzdan da ucuz” dedi. Gültepe, “Doların 33 lira olmasıyla 37 lira olması arasında bir fark yok. Yap 37 lira!” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin döviz kurlarının seviyeleriyle ilgili şikayetleri sürüyor. Gültepe, TİM Başkan Vekili ve Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın ile Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ile Kayseri’de gazetecilerin sorularını cevapladı.

Mustafa Gültepe, şu anda en kötü olan sektörlerin başında gerek ciro gerekse kar anlamında hazır giyimin geldiğini söyledi. Gültepe, şunları söyledi:

Kur baskılanarak olması gereken rakamın altında tutulduğu için Türkiye’den ürün almak yabancı firmalar için pahalı hale geliyor. Dolayısıyla Türkiye’den yurt dışına çalışan firmalar zorluk yaşıyor.

Şöyle ki; diyelim ki Almanya’dan bir firma Türkiye’den bir tekstil firmasından gömlek ithal etmek istiyor. Gömleğin tanesi 300 TL olsun. 1000 gömlek alacak. 300*1000= 300.000 TL… Euro kuru bugün için 36,65 TL. 300 bin TL’yi Euro’ya çevirirsek 8 bin 185 Euro… 1.000 gömlek için bu kadar para vermek Alman firmaya ‘çok’ geliyor.

Aynı kalitede ve miktarda ürünü örneğin Mısır’dan 5-6 bin Euro’ya alıyor… Eğer Euro ihracatçıların istediği gibi 40 lira olsaydı Alman firma 1.000 gömlek için 7 bin 500 Euro ödeyecekti… TR724)

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version