İhracatçıların doların baskılanmasından rahatsız. İhracatçılara göre kur an itibariyle 37 lira civarında olmalı. “Doların 33 lirayla 37 lira olması arasında bir fark yok!” diyen
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Türkiye pahalı değil, çok çok pahalı. Türkiye’de şu anda en ucuz şey döviz. Karpuzdan da ucuz” dedi. Gültepe, “Doların 33 lira olmasıyla 37 lira olması arasında bir fark yok. Yap 37 lira!” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin döviz kurlarının seviyeleriyle ilgili şikayetleri sürüyor. Gültepe, TİM Başkan Vekili ve Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın ile Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ile Kayseri’de gazetecilerin sorularını cevapladı.
Mustafa Gültepe, şu anda en kötü olan sektörlerin başında gerek ciro gerekse kar anlamında hazır giyimin geldiğini söyledi. Gültepe, şunları söyledi:
- Tekstilde de öyle… Sektörde biraz talebin düşmesi, Türkiye’deki rekabetçiliğin aşağı doğru düşmesi, Türkiye’nin pahalı değil, çok çok pahalı olmasından kaynaklı siparişler Türkiye’de tutulmuyor. Yani aynı fiyatları vermek zorunda kalıyorsun. Şu anda Türkiye, uzak rakiplerinden yüzde 40-50 daha pahalı.
- Türkiye’de bu kur politikası değişmediği sürece sanayiciliğin ayakta kalma şansı yok. İnsanlar Mısır’a gittiler. Müşterileri de oraya yönlendiriyor. Herkes küçülüyor. Yazık değil mi bu sanayiye?
- Bu sanayi 30 milyar dolar yapıyor. Ülkeye 30 milyar dolar kazandırıyoruz. Bunun 20 milyar doları net döviz girdisi. Dünyada sektörel bazda ihracat yapan ülkelerin senden ucuzluğu yüzde 40-50. Bir yılda kurdaki artış yüzde 25.
- Benim maliyetimdeki artış yüzde 110. Sanki bu şekilde yapmaktansa düşen düşsün, kalan kalır, giden gider. Yapacaksa bir anda olsun. Bu şekilde devam etmemeli. Ülkemizde olan makas seviyesi çok farklı.
- Ülkemizde ihracatçı kazanayım derdinde değil, yaşamanın derdinde. Bütün sektörler küçülüyor, sanayi küçülüyor. O aşağı doğru inmeyi çok görmeden sanayicinin işi zor.
- Enflasyonla mücadele etmemiz lazım. Bence sanayi tarafı biraz unutuldu. Yani tabii biz zarar edebiliriz. Etmeliyiz de böyle durumlarda ama boyutu önemli. Ama bir boyuttan sonra artık sürdürülebilir olmaktan çıkıyor.
- Şu anda sanayici, ihracatçı buzdağının altında. O buzdağının üstüne çıkmak lazım. Türkiye pahalı değil, çok çok pahalı. Türkiye’de şu anda en ucuz şey döviz. Karpuzdan da ucuz. (Dolar) 33 (lira) ila 37 (lira) arasında bir fark yok. Yap 37 (lira).
Kur baskılanarak olması gereken rakamın altında tutulduğu için Türkiye’den ürün almak yabancı firmalar için pahalı hale geliyor. Dolayısıyla Türkiye’den yurt dışına çalışan firmalar zorluk yaşıyor.
Şöyle ki; diyelim ki Almanya’dan bir firma Türkiye’den bir tekstil firmasından gömlek ithal etmek istiyor. Gömleğin tanesi 300 TL olsun. 1000 gömlek alacak. 300*1000= 300.000 TL… Euro kuru bugün için 36,65 TL. 300 bin TL’yi Euro’ya çevirirsek 8 bin 185 Euro… 1.000 gömlek için bu kadar para vermek Alman firmaya ‘çok’ geliyor.
Aynı kalitede ve miktarda ürünü örneğin Mısır’dan 5-6 bin Euro’ya alıyor… Eğer Euro ihracatçıların istediği gibi 40 lira olsaydı Alman firma 1.000 gömlek için 7 bin 500 Euro ödeyecekti… TR724)
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***