Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İddiaya göre, baronların tahliyesine 720 bin dolar rüşvet karıştı

İddiaya göre, baronların tahliyesine 720 bin dolar rüşvet karıştı


Halk TV yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşesinde gazeteci Timur Soykan‘ın detaylı haberini köşesine taşıdı. Saymaz, Hollanda ve Belçika polisinin mafyanın haberleşme ağı olan ‘Sky ECC’ye sızarak milyonlarca mesajı ele geçirdiğini ve bu sayede “Tombul” lakaplı Jos Leijdekkers’in çetesine ulaşıldığını yazdı. 30 yaşındaki Leijdekkers’in, Hollanda ve Belçika’daki limanlar üzerinden tonlarca kokain getirerek Avrupa’ya dağıttığı, ortağı Isaac Bignan ile birlikte 2021’den itibaren Türkiye’de bulunarak uyuşturucu trafiğini buradan yönettiği belirlendi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göreve geldikten hemen sonra 13 Haziran 2023’te Leijdekkers’in çetesine yönelik geniş çaplı bir operasyon başlattı. Bu operasyon sonucunda çetenin birçok üyesi yakalanırken, “Tombul Jos” lakaplı Leijdekkers kaçmayı başardı. Ancak çetenin diğer önemli üyeleri Abdullah Alp Üstün ve Isaac Bignan, Türkiye’de tutuklandı. İstanbul’da 51 şüpheli hakkında dava açıldı ve ilk duruşma 6 Temmuz’da görüldü.

Mahkeme, Jos Leijdekkers’in kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’in de aralarında olduğu 15 sanığı yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliye etti. Bu karara savcılık itiraz etti ve İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, bazı sanıkların tekrar tutuklanmasına karar verdi. Ancak bu karar verildikten sonra tüm sanıkların kaçtığı ortaya çıktı. Hakimler Savcılar Kurulu (HSK), tahliye kararını veren mahkeme başkanı ve üyelerini üç ay süreyle açığa aldı. HSK müfettişlerinin hazırladığı raporda, tahliye için büyük miktarda rüşvet alındığı iddiası yer aldı, ancak bu iddialar mahkeme tarafından reddedildi.

İddiaya göre, hakimlerin kararı vermeden bir gün önce yapılan bir ihbarda, 720 bin dolar rüşvet karşılığında tahliye anlaşması yapıldığı öne sürüldü.

İsmail Saymaz, tartışmalı bu kararı veren Hakim Oktay Açar ile de görüştü. Açar, 33 yıllık bir hakim olarak yargı camiasında sosyal demokrat bir kimlikle tanındığını ve kariyeri boyunca birçok önemli dosyada görev aldığını belirtti. Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Açar, mesleki ve kişisel bütünlüğü konusunda savunma yaptı. Kendisi ve ailesi hakkında detaylı soruşturmalar yapılabileceğini, çünkü hiçbir hukuka aykırı işlem yapmadığını iddia etti. Saymaz’ın aktardığına göre, Açar duruşma ve karar süreçlerini titizlikle yürüttüğünü, ancak bu dosyada yaşananlarla ilgili büyük bir haksızlığa uğradığını hissettiğini ifade etti.

“Hollanda ve Avrupa polisi mafyanın haberleşme ağı olan ‘Sky ECC’ye sızıp milyonlarca mesajı ele geçirince ‘Tombul’ lakaplı Jos Leijdekkers’in çetesine ulaşıldı.

Gazeteci arkadaşım Timur Soykan’ın haberine göre…

30 yaşındaki Leijdekkers, Hollanda ve Belçika’daki limanlara tonlarca kokain getirerek, Avrupa’ya dağıtmıştı.

Ortağı Isaac Bignan’ın da beş tondan fazla kokainin sevkiyatını yaptığı belirlenmişti.

Leijdekkers ve Bignan’ın 2021’den bir Türkiye’de oldukları ve uyuşturucu trafiğini buradan yönettikleri tespit edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göreve atanır atanmaz, 13 Haziran 2023’te Leijdekkers’in çetesine operasyon gerçekleştirdi.

‘Tombul Jos’ yakalanmadı.

Ancak Abdullah Alp Üstün tutuklandı.

İkinci operasyonda Bignan, Isparta’da yakalandı.

Alman uyuşturucu kaçakçısı Eric Schroder ele geçirildi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 51 sanık hakkında dava açıldı.

İlk duruşma 6 Temmuz’da görüldü.

Mahkeme Üstün, Bignan, Schroder, firari olan Jos Leijdekkers’in kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’in de aralarında olduğu 15 sanığı yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliye etti.

Savcılık dört gün sonra itiraz etti.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Temmuz’da yedisinin tekrar tutuklanmasına karar verdi. Ancak tüm sanıkların kaçtıkları anlaşıldı…”

İsmail Saymaz’ın “Baronları tahliye eden hakim: Rüşvet iddiası büyük iftira” başlıklı yazısını okumak için tıklayın.

Exit mobile version