Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gürcistan Cumhurbaşkanı: Ekim ayındaki seçim son şansımız

Gürcistan Cumhurbaşkanı: Ekim ayındaki seçim son şansımız


Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabishvili, yaklaşan parlamento seçimlerini ülkesi için “Avrupa ve Rusya arasında bir seçim” olarak nitelendirirken Gürcistan’ın ikinci bir şansının olmayacağı uyarısında bulundu.

Gürcistan’da parlamento seçimlerinin 26 Ekim’de yapılacağını ilan eden kararnameyi imzalamasının ardından açıklamalarda bulunan cumhurbaşkanı, “Karar günü, seçim günü, hayatta kalma günü yaklaşıyor” dedi. Zurabishvili, seçimin Gürcistan için hayati önem taşıdığını ve ‘ülkenin kaderini belirleyeceğini söyledi.

Zurabishvili; “Gürcistan’da kimse savaş istemiyor ve kimse de savaş planlamıyor…. Seçim Rusya’nın kölesi olmak ya da Avrupa ile işbirliği yapmak arasında olacak” dedi. Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle devam etti: “Seçim, korkunç tavizler vererek Rusya’ya itaat etmek ile ruhumuzu Rusya’ya gerçekten satmak ve Avrupa’da eşit bir devlet olmak, kimliğimizi, tarihimizi, yeteneklerimizi ve fırsatlarımızı tanıtmak, Gürcistan’ın özgür ve barışçıl bir ortamda yeterli bir şekilde temsil edilmesi arasında olacak. İkinci bir şansımız olmayacak.”

Tiflis’deki hükümet Moskova’ya yanaşıyor

Rusya, 2008 yılndaki 5 günlük savaşın ardından işgal ettiğin Gürcistan’ın iki ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya ve Abhazya’da binlerce asker bulunduruyor. Gürcistan, 2008’den bu yana batı ülkeleri ile ilişkileri geliştirip NATO ve AB üyeliği yolunda ilerlerken mevcut hükümet son yıllarda dümeni önemli ölçüde Moskova’ya kırdı.

Gürcistan’da hükümet Cumhurbaşkanının vetosu ve binlerce göstericinin ağır protestolarına rağmen geçtiğimiz aylarda ‘Yabancı Ajanlar Yasasını’ yürürlüğe koydu. Yasanın Putin’in uzun yıllardır muhalefeti sindirmek için yaptığı düzenlemeler ile benzerlik göstermesi halkın tepkisini çekmiş, Gürcistan’ın Moskova’nın uydusu olma yolunda ilerlediği eleştirileri yapılmıştı.

‘Yabancı Ajanlar Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından AB, Tiflis ile devam eden AB’ye katılım müzakerelerini durdurmuş, ABD ise Gürcistan ile ilişkilerini “kapsamlı bir şekilde gözden geçirme” ve bazı siyasilere yaptırım uygulama kararı almıştı. AB ve ABD’nin takındığı tutumda Gürcistan’da göstericilere uygulanan baskı ve sindirme politikaları da etkili oldu.

Hükümet, muhalefet partilerini yasadışı ilan etmeyi planlıyor

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze geçen hafta Cuma günü Ekim ayında yapılması planlanan seçimlerin ardından parlamentodaki Batı yanlısı grupları resmen feshetmekle tehdit etti. Başkakan, “suçlu siyasi güçler” olarak nitelediği muhaliflerin Ekim ayındaki seçimlerin ardından parlamentodaki koltuklarına oturmalarının yasaklanabileceği tehdidinde bulundu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version